Demence: Tyto potraviny vám pomohou s prevencí

Pro snížení rizika vzniku demence je nutné omezit konzumaci tučných jídel a sladkostí
 

Tato nemoc má negativní dopad na všechny aspekty vašeho života. Negativně totiž ovlivňuje nejen paměť, ale i myšlení a dokáže tak pacientům, kteří touto nemocí trpí, zcela znemožnit provádění jednoduchých každodenních aktivit a dokonce i sociální interakci.

Jedním z typů demence je i Alzheimerova choroba, která se nejčastěji vyskytuje spolu s přibývajícím věkem, to ale není jediný rizikový faktor této nemoci.

Čím více těchto faktorů, které určitou měrou přispívají ke vzniku různých forem demence, vyřadíme ze svého života, tím větší máme šanci, že se u nás toto onemocnení nevyvine.

Symptomy demence se mohou lišit člověk od člověka. Existují ale příznaky, které se objevují u většího množství pacientů trpících touto nemocí.

Jak na svém webu uvádí Mayo klinika, nejčastější příznaky demence jsou následující:

  • zmatení a špatná orientace
  • zhoršení schopnosti koordinace a motorických funkcí
  • zapomínání slov
  • ztráta paměti
  • neschopnost zvládat složitější úkony
  • neschopnost organizace a plánování

Mimo tyto symptomy se ale lidé, u kterých se toto onemocnění vyvinulo, mění i z psychologického hlediska.

Mezi tento typ změn patří:

  • změny osobnosti
  • úzkost
  • deprese
  • paranoia
  • podrážděnost
  • halucinace
  • nevhodné chování

Pokud tedy na sobě nebo na vašem blízkém pozorujete některé z těchto symtomů, rozhodně se o tom poraďte s lékařem.

Demenci lze ale naštěstí i poměrně lehce předcházet, alespoň tedy do určité míry. Snížit vaše riziko vzniku této nemoci můžete mimo jiné i změnou jídelníčku.

Jak na změnu stravování

Charitativní výzkumná organizace British Heart Foundation na svém webu uvádí, jak přesně bychom měli upravit naše stravovací návyky pro prevenci demence.

Sýry a ostatní tučná jídla, mezi které patří i ta smažená, bychom měli omezit na méně než jednou týdně.

Další potravinou, kterou je při prevenci demence nutné omezit, je maso, to si můžete dopřát jen čtyřikrát týdně.

Na seznamu věcí, které mohou ve větším množství ke vzniku demence přispívat, jsou i sladkosti a sladké pečivo, které je ideální do jídelníčku nezařazovat vícekrát než pětkrát týdně.

Zdroj: Mayo Clinic, British Heart FoundationExpress 

KAM DÁL: Pozor na tento nápoj. Je volně dostupný, ale u dětí může vyvolat vážné zdravotní problémy.

Klíčová slova: