Pozor na tento nápoj. Je volně dostupný, ale u dětí může vyvolat vážné zdravotní problémy

Energetické nápoje obsahují mimo jiné i stejné množství kofeinu jako espresso
 

Ne všechny volně dostupné nápoje jsou pro zdraví dětí a mladistvých zcela bezpečné. Vše záleží na jejich množství a zdravotním stavu dítěte. Jeden z těchto nápojů je mnohem nebezpečnější než ostatní. Experti prozradili, o jaký z nich jde.

Jedná se o energetické nápoje. Ačkoliv si tento druh nápojů mohou děti v obchodech bez problémů zakoupit, nejsou jejich zdraví neškodné.

Studie dokazují, že konzumace těchto nápojů může u dětí vést k vážným zdravotním a psychologickým problémům, konzumace tohoto typu nápojů dokonce může ovlivit i jejich schopnost se učit a školní docházku.

Běžný energetický nápoj totiž obsahuje tolik kofeinu, kolik ho obsahuje koncentrované espresso, jak informuje oficiální web univerzity v Yorku. To ale není vše, energetické nápoje obsahují další potenciálně nebezpečné látky, jako je taurin, guarana a také velmi vysoké množství cukru.

„Je sice zapotřebí dalšího výzkumu účinku energetických nápojů na dětech, které je pijí, ale náš výzkum odhalil konzistentní důkazy o tom, že mezi konzumací energetických nápojů a negativními účinky na zdraví a celkový stav dětí je souvislost,“ uvedla vedoucí studie Claire Khouja z univerzity v Yorku.

Ideálním způsobem, jak dětem v konzumaci zabránit, je podle výsledných dat ve studii pouhý dialog. Výsledky studie totiž poukazují na to, že děti, které jsou dostatečně obeznámeny s tím, jak velké negativní účinky mají energetické nápoje na jejich zdraví, se jim začnou vyhýbat.

„Náš výzkum naznačuje, že děti, které jsou lépe informované o negativních účincích tohoto typu nápojů, je konzumují mnohem méně než děti, které o negativních účincích energetických nápojů nic nevědí. Pouhé poučení dětí je tedy v tomto případě může přimět se těmto nápojům vyhnout,“ dodala Khouja.

Zdroj: University of York

KAM DÁL: Jak se vyvarovat vážných příznaků omikronu? Pomůže tento vitamín.

Klíčová slova: