Snížení hladiny cukru v krvi: Jaké si vybrat potraviny a jaký nápoj vypít před jídlem?

Pro snížení hladiny cukru v krvi nemusíte sacharidy z jídelníčku vyloučit, ale musíte si hlídat, kolik jich přijímáte
  |   zajímavost

Vysoká hladina cukru v krvi může mít negativní dopad na naše celkové zdraví. Je tedy nutné udržovat její ideální hladinu. Naštěstí existuje několik jednoduchých tipů a triků na to, jak to udělat přirozenou cestou.

Vyšší hladina cukru nastává v momentě, kdy naše tělo nevyužívá hormon zodpovědný za regulaci glukózy v krvi (inzulín) tak, jak by mělo.

Pravidelné cvičení

Jakýkoliv typ pravidelné fyzické aktivity nám více nebo méně (záleží na konkrétním typu) pomáhá udržet si zdravou tělesnou hmotnost a vyhnout se nadváze.

Tím pádem nám zařazení určitého druhu cvičení do naší denní rutiny pomáhá i s udržením ideální hladiny cukru v krevním oběhu. Obezita totiž riziko vzniku vysoké hladiny cukru v krvi výrazně zvyšuje.

Dále také při cvičení využíváme glukózu jako zdroj energie, tím pádem zároveň snižujeme její koncentraci v krevním oběhu. Není to tak, že byste museli strávit hodiny v posilovně. Stačí i rychlá procházka, jízda na rotopedu nebo plavání.

Hlídání si jídelníčku

Sacharidy, které obsahují potraviny, jako jsou špagety, pečivo, dezerty a další se v našem těle po konzumaci rozkládají na cukry. Přijaté sacharidy poté naše tělo s pomocí inzulínu ukládá jako energii "na později".

Je tedy nutné si kontrolovat, kolik sacharidů denně přijímáte. Nejlepším způsobem je kontrolovat velikost svých porcí. Je totiž nutné nejen hlídat to, co se objevuje ve vašem jídelníčku, ale také v jakém množství.

Je tu i spoustu snadných tipů na to, jak přesně si v praxi můžeme kontrolovat velikost porcí a předejít tak přejídání se. Může vám s tím pomoci např. používání menších talířů nebo kontrolování velikosti jedné porce na obalech potravin a následné vážení potravin. Velkému množství lidí také pomáhá si zapisovat vše, co zkonzumovali. Se stravovacím deníkem budete mít o podobě svého jídelníčku mnohem lepší přehled a snadněji si tak uvědomíte, jak velké množství různých druhů potravin zkonzumujete za jeden den nebo za týden.

Dalším tipem je jíst pomalu. Než nám do mozku doputuje informace o tom, že jsme plní, totiž nějakou dobu trvá a my se tak cítíme plní "se zpožděním". Pokud tedy jíte velmi rychle, může se vám často stát, že se přejíte.

Při pomalém přežvykování jídel má naše tělo více času si uvědomit, že už jsme se dostatečně najedli, a přestane produkovat hormon ghrelin, který ovládá hlad, a začně produkovat hormony, které navozují pocit plnosti.

Vyberte ty správné potraviny

Snížit hladinu cukru v krevním oběhu mohou také potraviny s nízkým glykemickým indexem.

Jsou jimi například:

  • bulgur
  • ječmen
  • fazole
  • čočka
  • luštěniny
  • celozrnné těstoviny
  • zelenina
  • jogurt
  • ovesné vločky

Jablečný ocet

Jablečný ocet je známý pro svoje zázračné zdravotní účinky už léta. Mimo jeho další zdravotní benefity pomáhá také regulovat koncentraci glukózy v krevním oběhu.

Pokud chcete dosáhnout těch nejlepších účinků, tak smíchejte 1 lžíci jablečného octa s vodou a vypijte nápoj těsně před jídlem.

Jablečný ocet se nedoporučuje pít nezředěný, protože ve vysoké koncentraci může poškozovat zubní sklovinu.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Nedostatek vitamínu B12 může ovlivnit pohyb a mobilitu. Jak poznáte, že nastal problém?

Klíčová slova: