Diabetická noha: Jak ji poznáte a jak na její léčbu

Pacienti trpící cukrovkou často ztrácí cit v končetinách
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Cukrovka může mít celou řadu nepříjemných symptomů, některé z nich můžete pozorovat dokonce i na vašich končetinách. Naštěstí ale existují zaručené způsoby, jak tyto nebezpečné problémy objevit včas a jak jim předcházet.

Lidé trpící cukrovkou musí denně kontrolovat mimo jiné i jejich jídelníček, hladinu cukru v krvi, denní rutinu, ale dokonce i stav jejich končetin, jak na svém webu uvádí Centra pro nemoci a jejich prevenci.

Diabetická noha a její léčba

Zhruba polovina lidí, u kterých cukrovka vznikla, trpí poškozením nervového systému v různém rozsahu. Tento typ poškození může ovlivnit téměř jakoukoliv část těla, nejčastěji se ale vyskytuje právě ve spodní části nohou.

Poškození nervů na noze tak může způsobit, že pacient v nohou necítí bolest, teplo ani chlad. To sice nezní jako vážný problém, řada lidí by život bez bolesti uvítala. Problémem je ale to, že nikdy nevíte, jestli s danou částí těla není něco v nepořádku.

Léčba diabetické nohy

Proto je nutné, pokud trpíte diabetem, nohy pravidelně kontrolovat a podchytit tak případná zranění včas.

Naštěstí existuje i několik tipů a triků, jak si udržet nohy zdravé. Mimo pravidelnou kontrolu je nutné nohy pravidelně umývat, a to nejlépe každý den, nechodit naboso (ani uvnitř), nosit správně padnoucí boty a pravidelně si stříhat nehty u nohou. Také byste se neměli sami pouštět do odstranění kuřích ok či mozolů. Jako prevence proti infekci a dalším problémům slouží i voděodolný koupací návlek. Ten můžete využít ke koupání a dokonce i potápění, i když máte na noze otevřenou ránu.

Jak vypadá diabetická noha?

To, že není něco v pořádku, poznáte poměrně jednoduše. Na "diabetické noze" se často utváří nejrůznější plísně a infekce, puchýře, boláky, vředy, ale i popraskaná kůže nebo zarostlé nehty. Dokonce může dojít i ke změně barvy nohy nebo zežloutnutí nehtů na noze.

Obrázky diabetické nohy

Na diabetických nohou se často utváří mimo jiné i boláky a puchýře
Pokud trpíte cukrovkou, je nutné si nohy pravidelně kontrolovat

Zdroj: Centers for Disease Control and Prevention

Klíčová slova: