Důležitá přírodní antibiotika, na která bychom neměli zapomínat. Pomohou i nyní

Česnek působí proti bakteriím i virům
Zobrazit fotogalerii (4)
 

 

Tato doba vyžaduje, abychom se víc než kdy jindy starali o svoje zdraví. Jistě - můžeme si nakoupit nejrůznější preparáty, šumivé vitamíny, zásobit se léky všeho druhu. A nebo můžeme také využít přirozené léčivé síly přírody, která se nám nabízí všude kolem, jen jsme si již odvykli ji využívat. Stačí se rozhlédnout a najdeme zajímavé možnosti.

Začněme třeba zdánlivě obyčejným tymiánem. Buď ho můžeme vnímat jako koření, které občas přidáme při grilování k masu nebo do některých omáček, nebo se na něj také můžeme s důvěrou obrátit se žádostí o pomoc při zdravotních obtížích. Právě látky, obsažené v tymiánu, jsou totiž jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik, které můžeme najít.

Znali ho už Egypťané

O účincích tymiánu velmi dobře věděli již staří Egypťané, a to pro jeho schopnost působit právě jako antibiotikum. Používán byl i pro desinfekci ran a proti zánětům. Zvládne se poprat i se střevními parazity… Horký nápoj, připravený v poměru jedné lžičky tymiánu na 100 ml vroucí vody můžeme přibližně po pěti minutách buď vypít, v případě zánětů v ústech nebo v dýchacích cestách kloktat, na zanícené rány přikládáme obvazy, namočené v tomto výluhu. Jediné, na co si musíme dát pozor, je silný účinek tymiánu, je tedy nutné dbát na střídmé dávky.

Česnek i proti virům

Česnek jako velkého pomocníka v boji proti nachlazení a chřipkovým onemocněním znají lidé odpradávna. Působí jak proti bakteriím, tak ale i proti virům, což je zvláště nyní velmi důležité. Jeho preventivní konzumace dokáže zvýšit imunitu lidského těla a to si v této době velmi přejeme. Proto bychom měli česnek konzumovat co nejčastěji, ideálně denně.

Díky, včely…

Dalším přírodním produktem, který nám může pomoci v boji proti mnoha nemocem, je pro někoho docela obyčejný med. Právě ten dokáže ulevit od bolesti v krku, ale také od zánětu průdušek a je účinný i proti kašli. Ve spojení s česnekem a zázvorem pak získává téměř zázračné účinky. Jak jich dosáhnout? Do půl hrníčku medu prolisujeme asi deset stroužků česneku a přidáme kousek nastrouhaného zázvoru (stačí opravdu trochu). Pokud chceme mít směs dokonale hladkou, vše můžeme nakonec rozmixovat. Neuškodí ani šťáva z jednoho citronu.

Co víme o křenu?

Z výčtu přírodních pomocníků, kteří nám mohou být nejen v době pandemie koronaviru více než užiteční, bychom neměli zapomínat ani na palčivý křen. Ti, kteří jej rádi přidávají na talíř třeba místo hořčice k ovaru nebo i dalším pokrmům, mají zčásti vyhráno. Křen totiž dokáže účinně bojovat proti infekcím v těle i proti nachlazení a chřipkovým onemocněním. Pomáhá likivdovat viry i bakterie a můžeme jej konzumovat i bez jakékoliv úpravy - pouze nastrouhaný - což je také velká výhoda. Stejně jako česnek můžeme i křen kombinovat s medem a získáme tak vynikající a chutnou prevenci proti mnoha chorobám.

KAM DÁL: Samoživitelka v době nouzového stavu: Samota teď doléhá a tíží mnohem víc.