Jak spolehlivě snížit krevní tlak? Pomůže vám jeden běžný nápoj

Se snížením krevního tlaku vám pomůže mimo jiné i řepový džus
  |   zajímavost

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak se sice zpočátku neprojevuje žádnými symptomy, ale postupem času může vést ke vzniku vážných zdravotních problémů. S jeho opětovným snížením bychom proto rozhodně neměli otálet. Naštěstí existuje nápoj, který vám pomůže krevní tlak snížit již za několik hodin.

Příliš vysoké hodnoty krevního tlaku značí mimo jiné také přetížení žil, srdce, ledvin, mozku a očí. Dlouhodobé působení vysokého tlaku krve na stěny cév může vážně poškodit naše orgány. Pokud tedy hypertenzí trpíte, měli byste usilovat o opětovné snížení vysokého krevního tlaku co možná nejrychleji. Pomůže vám s tím jeden sytě zbarvený nápoj. Řeč je o řepovém džusu.

Šťáva z řepy

Pravidelná konzumace džusu z řepy může dramaticky snížit hodnoty krevního tlaku, a to už do několika málo hodin. Dodává totiž našemu tělu dusičnany, které jsou pro snížení krevního tlaku nezbytné.

Studie, kterou provedla charitativní organizace British Heart Foundation, zkoumala 64 dobrovolníků trpících hypertenzí. Participanti v daném výzkumu pili 250 ml řepového džusu každý den. Vysoké hodnoty krevního tlaku se u nich podle vědců, kteří na studii dohlíželi, vrátily do normálu mnohem dříve, než se předpokládalo.

Účinek řepové šťávy na organismus lidí, u kterých vznikla hypertenze, byl podle expertů srovnatelný s mnohými léky ke snížení vysokého krevního tlaku. Na rozdíl od léčiv na předpis ale konzumace šťávy z řepy nemá žádné negativní vedlejší účinky na naše zdraví.

„Výsledky naznačují, že doplnění dusičnanů do našeho jídelníčku je jednoduchým a efektivním způsobem, jak účinně zvládnout krevní tlak,“ potvrdili vědci. „Než se se tento přístup stane doporučenou léčbou pro pacienty s vysokým krevním tlakem, je zapotřebí provést další studie s více pacienty,“ pokračovali.

Jak správně připravit zeleninu, pokud se chcete zbavit hypertenze?

„Prokázali jsme, že denní dávka anorganických dusičnanů může být stejně účinná jako léky pro snižování krevního tlaku a nejlepší na tom je, že ji můžeme získat z červené řepy a jiné listové zeleniny,“ objasnila vedoucí výzkumu profesorka Amrita Ahluwalia.

„Pokud chcete tyto látky zařadit do vaší stravy, určitě nepřipravujte zeleninu ve vodě, dusičnany jsou totiž rozpustné ve vodě a ze zeleniny je tak vyvaříte. Ideální je tyto potraviny připravovat na páře nebo je konzumovat ve formě šťávy,“ dodala.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Žaludeční vředy: Proč jsou tak nebezpečné a jak jim předejít.

Klíčová slova: