Vysoký krevní tlak: Oblíbený druh zeleniny, kterému bychom se měli vyhnout

Jednou z příčin vzniku hypertenze může být mimo jiné i nadměrná konzumace soli
  |   zajímavost

Všichni slýcháme o tom, jak je důležité do našich jídelníčků zařadit dostatek zeleniny, která je prospěšná našemu zdraví. Existuje ale i určitý typ zeleniny, které by se měli lidé trpící vysokým krevním tlakem raději vyhnout.

Vysokým krevním tlakem trpí celá řada lidí. Zpočátku se neprojevuje žádnými symptomy, ale postupem času může vést k závažným zdravotním komplikacím, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Hodnotu našeho krevního tlaku určuje nejen množství krve, které naše srdce pumpuje, ale i průměr našich tepen. Čím užší jsou naše tepny a čím více krve naše srdce pumpuje, tím vyšší je náš krevní tlak, jehož hodnota se uvádí v milimetrech rtuti (mmHg).

Výška krevního tlaku se měří pomocí dvou rozdílných hodnot. Rozděluje se na "číslo nahoře", kterým se měří tlak v našich tepnách při úderech srdce (systolický tlak), a na "číslo dole", kterým se měří diastolický tlak, neboli tlak krve v tepnách mezi údery.

Jako vysoký krevní tlak se uvádí hodnota 140/90 mmHg a vyšší. U lidí starších 80 let se tato hodnota posouvá na 150/90 mmHg.

Pokud vám lékař naměří hodnoty krevního tlaku pohybující se mezi 120/80 mmHg a 140/90 mmHg, znamená to, že byste měli co nejdříve podniknout kroky k jeho okamžitému snížení. U lidí s těmito hodnotami krevního tlaku je vyšší riziko vzniku vysokého krevního tlaku.

Prevence a snížení vysokého krevního tlaku

Existuje hned několik způsobů, jak krevní tlak snížit nebo se vyvarovat jeho vzniku. Patří mezi ně udržování si zdravé tělesné hmotnosti, pravidelná fyzická aktivita, dodržování vyvážené stravy, minimalizace příjmu soli v jídelníčku, vyhýbání se alkoholu a kouření, kvalitní spánek, zbavení se stresu a další.

Jak se jednoduše zbavit stresu během několika minut najdete zde.

Do prevence vzniku tohoto nebezpečného stavu patří ale mimo jiné také vyhýbání se zavařeninám, jak dokazují studie. Tento druh zeleniny nám sice může pomoci s trávením, ale na druhou stranu obsahuje i vysoké množství soli.

Zdroj: Mayo Clinic, National Health Service, National Library of Medicine

KAM DÁL: Zvýšená propustnost střev: Proč je tak nebezpečná a jak jí předejít.