Snadná aktivita, která vás zbaví stresu během několika minut

Meditace vám pomůže zbavit se stresu snadno a rychle
  |   zajímavost

Jedna oblíbená aktivita, kterou zvládne naprosto každý, vás dokáže během několika minut nejen zbavit stresu, ale mimo jiné i zlepšit kvalitu vašeho spánku nebo snížit vysoký krevní tlak. Ideální je provádět ji ráno nebo večer před spaním.

Řeč je o meditaci. Řada z nás může být k této uklidňující praxi skeptická, zdánlivě totiž nevyžaduje příliš práce, zkrátka jen poklidně sedíte v tichu nebo při poslechu uklidňující hudby.

Vypadá to zkrátka až příliš dobře na to, aby to byla pravda. Žádný háček tu ale není, stačí si jen vyhradit několik minut denně a obrnit se trpělivostí.

Meditace sice opravdu nevyžaduje velkou fyzickou námahu a zvládne ji skutečně každý. K tomu, abyste na sobě začali pozorovat její účinky, je ale nutné mít s touto aktivitou obrovskou trpělivost. Cílem meditace je totiž uklidnit naši mysl, a to je často mnohem těžší, než se na první pohled zdá. Pokud se vám při vašem prvním meditování nepodaří utišit všechny vaše myšlenky, nezoufejte. Učený z nebe nespadl.

Jednou z největších výhod meditace je to, že si na ni může najít čas opravdu každý. Její délku totiž můžete přizpůsobit vaší denní rutině. Meditovat můžete klidně i jen 5 minut, klíčem je v tomto případě pravidelnost, ne intenzita.

Meditace nám může pomoci zbavit se stresu, lépe se vyrovnávat s každodenními problémy, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. To ale není vše. Mezi benefity pravidelného meditování patří mimo jiné také:

  • lepší představivost a kreativita
  • zvýšená trpělivost a tolerance
  • snížení klidové srdeční frekvence
  • snížení krevního tlaku
  • zlepšení kvality spánku

Jak meditovat

Není se čeho bát, meditování je s trochou trpělivosti hračka.

  1. Nejdříve se pohodlně usaďte na klidné místo, můžete si sednout na židli, do tureckého sedu, nebo si i lehnout na gauč, to je na vás. Důležité je, abyste byli stabilní.
  2. Ze začátku zkuste meditovat jen 5 minut, čas poté můžete (ale nemusíte) navyšovat.
  3. Zaměřte se na váš dech. Pomalu se nadechujte hluboko do břicha a pomalu vydechujte. Snažte se soustředit jen na váš dech a nemyslet na nic jiného. Pokud to ze začátku nedokážete a myšlenky vám utečou někam jinam, nic se neděje. V takovém případě se jen vraťte zpět k soustředění se na váš výdech a nádech.
  4. Pokud vám zklidnění myšlenek dělá problém, může vám pomoci poklidná relaxační hudba nebo zvuky přírody v pozadí.
​Jak na práci s dechem najdete zde.

Postup opakujte pravidelně, nejlépe každý den.

Zdroj: Mayo Clinic, Mindful

KAM DÁL: Bolest zad: Poradíme, jak nepříjemnému pocitu spolehlivě předejít.

Klíčová slova: