Jak si prodloužit život a vyhnout se rakovině: Pomůže vám nahořklá zelenina

Artyčoky vám mohou pomoci předejít celé řadě zdravotních neduhů
  |   zajímavost

Rakovina je jednou z těch nejnebezpečnějších nemocí a měli bychom dělat vše pro to, abychom snížili riziko jejího vzniku. Mohou ji způsobit i běžné každodenní aktivity, mezi které patří mimo jiné i kouření.

Dlouhověkosti a prevence celé řady nebezpečných chorob docílíte nejlépe celkovým zdravým životním stylem a vyhýbáním se zlozvykům, jako je kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu.

Je poměrně jasné, co do zdravého životního stylu nepatří. Bez čeho se ale naopak neobejdete?

Existuje hned několik kompomentů, bez kterých ideálního životního stylu zkrátka nedocílíte, patří mezi ně:

Vyvážený jídelníček

Tento typ jídelníčku je pro většinu lidí mnohem lepší volbou než alternativní jídelní plány, které jsou zaměřené např. na nízký obsah sacharidů nebo tuku ve stravě.

Takové jídelníčky sice našemu tělu přináší určité benefity, které vyvážený jídelníček nabídnout nemůže, ale zkrátka nejsou dlouhodobě udržitelné.

Pravidelné cvičení

Jakákoliv forma fyzické aktivity, která je prováděna pravidelně, nejlépe alespoň několik minut každý den, je nejspíše mnohem důležitější, než si myslíte.

Ideálně bychom měli cvičit minimálně 150 minut týdně. Nemusíte ale trávit dvě hodiny v posilovně, stačí si vyjít na procházku do přírody nebo se putit do náročného úklidu.

Kvalitní spánek

Velmi důležitou složkou zdravého životního stylu, možná dokonce jednou z těch nejdůležitějších, je kvalitní spánek. Je doporučeno si dopřát 7 až 9 hodin nerušeného odpočinku každou noc.

Jak si poradit s nespavostí najdete zde.

Stres

Pokud jste dlouhodobě pod velkým stresem, může to mít na váš organismus velmi negativní účinky. V případě, že se cítíte ve stresu, je doporučeno se pokusit o jeho zmírnění pomocí ověřených metod. V opačném případě může tento stav vést k zhoršené kvalitě spánku, adopci zlozvyků a dalším negativním změnám.

Jak se účinně zbavit stresu najdete zde.

Existují ale i některé druhy potravin, které vám s prevencí nejrůznějších nemocí a dosažení vysokého věku mohou pomoci více než jiné. Mezi tato jídla patří mimo jiné i artyčoky.

Tato zelenina obsahuje velké množství fytonutrientů, které vás mohou ochránit mimo jiné i před cukrovkou, rakovinou a vysokým cholesterolem, jak dokazují studie.

Zdroj: Connect Advocare, National Library of Medicine

KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Poznáte ho i na kůži.

Klíčová slova: