Jste unavení, bolí vás hlava a máte zažívací potíže? Na vině může být běžná složka potravin

Lepek se nachází ve většině obilovin. Při bezlepkové dietě je tedy potřeba si pečlivě hlídat, jaké pečivo jíte
  |   zajímavost

Slabost, nadýmání a úbytek na váze. To vše může způsobit látka, která se nachází v pšenici, ječmenu, špaldě a žitě. Může dokonce i vyvolat nepříjemný stav, který způsobuje záněty a poškození tenkého střeva. Naštěstí ho ale lze velmi lehce odhalit.

V České republice trpí celiakií, tedy alergií na lepek, desítky tisíc lidí. Připravili jsme si pro vás seznam symptomů, pomocí kterých ji můžete snadno odhalit.

Průjem

Studie dokazují, že vodovitá stolice se vyskytuje zhruba u 43 % neléčených celiaků. Lidé, kteří jsou alergičtí na lepek, by tak měli svůj běžný jídelníček změnit na bezlepkovou dietu, aby se podobným nepříjemným příznakům celiakie vyhnuli.

Důvodů způsobujících průjem může být mnohem více. Na vině mohou být i jiné zažívací problémy, infekce a další.

Nadýmání

Pokud trpíte celiakií a nedodržujete bezlepkovou dietu, tak nejspíše budete mít problémy nejen s průjmem, ale i nadýmáním.

Důvodem těchto zažívacích potíží je, že celiakie způsobuje vznik infekcí v trávicím traktu, které u nás poté vyvolávají nejrůznější trávicí potíže, mezi které patří i zácpa.

Studie, která zkoumala 1 032 lidí trpících celiakií, poukazuje na to, že plynatost byla jedním z hlavních symptomů. Tímto příznakem trpělo 73 % lidí, kteří se výzkumu účastnili.

Únava

Jedním ze stavů doprovázejících celiakii je i únava.

Studie, které se účastnilo 51 lidí, dokázala, že neléčení lidé trpící touto chorobou jsou mnohem náchylnější k vyčerpání než ti, kteří chorobu léčí a snaží se dodržovat speciální bezlepkovou dietu.

Úbytek na váze

Jedním ze symptomů této nemoci je úbytek tělesné hmotnosti. Děje se to zejména proto, že lidé trpící touto chorobou ztrácí schopnost efektivně získávat potřebné živiny z konzumované potravy.

Výzkum, kterého se účastnilo 112 lidí s celiakií, potvrdil, že se tento problém týká 23 % zkoumaných.

Nedostatek železa

To, že lidé, kteří touto nemocí trpí, ztrácí schopnost správného vstřebávání živin z jídla, může způsobit i nedostatek některých vitamínů a minerálů v těle (např. železa).

Nižší obsah železa v krevním oběhu poté může zapříčinit mimo jiné i únavu, slabost, bolest na hrudi, bolesti hlavy a mžitky před očima.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Je snídaně opravdu základ dne, co nám hrozí, když ji budeme vynechávat?

Klíčová slova: