Klouby plné krystalů

Při prvním otoku a bolestivosti kloubů navštivte lékaře
  |  Komerční sdělení

Jsou oteklé, zarudlé, lesklé a na dotek bolestivé k nesnesení. Nejčastěji se s takovými příznaky setkáte u palce na noze, ale postižené mohou být i další klouby a orgány v těle. Příčinou je vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi.

Tento problém trápí asi 1 až 2 procenta dospělé populace a jmenuje se dna neboli pakostnice. Kyselina močová se při vyšších koncentracích sráží a tvoří krystaly, které se ukládají v těle. Nejčastěji v okolí kloubů a šlach, ale i v ledvinách. Problém je, že v první fázi člověk necítí žádné bolesti a obtíže. Když začne kloub, obvykle v noci, otékat a nepříjemně cukat bolestí, většina z nás to řeší léky na bolesti kloubů (třeba ibuprofen) a zánět po čase sám odezní.

To je zrada dny neboli lidově řečeno pakostnice, že se projevuje nárazově a mezi jednotlivými atakami se nemocný cítí dobře. A dopřává si nezdravou stravu, přejídá se, pije alkohol ve velkém, stresuje se ze zaměstnání, neodpočívá. Ideální půda pro rozvoj nemoci do chronického stadia. Kyselina močová se ukládá tak dlouho, až může dojít k nevratným deformacím kloubů, ledvinovým zánětům, kolikám či selhání.

Dodržujte léčbu

Při prvním otoku a bolestivosti kloubů navštivte lékaře. Ten vás vyšetří a rozbor krve jednoduše odhalí případnou příčinu potíží – dnu. Dodržujte jeho rady a užívejte léky – při akutním záchvatu dny dostanete poměrně vysoké dávky nesteroidních antiflogistik (mají protizánětlivý účinek), k tomu kolchicin proti tvorbě krystalů kyseliny močové. Dlouhodobě budete užívat léky, které snižují hladinu kyseliny močové v krvi.

Přispějte k vlastnímu zdraví

Pomoci mohou antioxidanty (vitamin C, E), vitamin D, B12, omega mastné kyseliny. Výživu a ochranu kloubům dodají doplňky stravy k tomu určené: obsahují chondroitin a glukosamin a kolagen.
Při akutním bolestivém záchvatu kloub ochlaďte ledovým gelovým obkladem, který přikládejte na postižené místo i 4x denně po dobu 20 minut. Pomohou nejen léky na bolest kloubů v tabletách, ale i ve formě gelu s obsahem diklofenaku a ibuprofenu.
Snižujte svou hmotnost, ale postupně a pomalu, nejlépe o půl až kilogram týdně. Nezapomínejte na pravidelný pohyb. Ideálně denně chůze a několikrát týdně plavání, které nezatíží klouby.

Jídlo je také lék

V případě dny dokonce na prvním místě. Musíte snížit množství purinů ve stravě. Žádné červené maso, vnitřnosti, uzeniny, sůl, omezte luštěniny, tuky jen rostlinné, omezte pivo a vylučte tvrdý alkohol. Dnou jsou ohroženi muži až 9x víc než ženy; lidé s nadváhou a diabetici, hypertonici či lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi.

Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.

Klíčová slova: