Koronavirus: Část nemocnic v ČR omezuje plánované operace

 

Část nemocnic v Česku v souvislosti s epidemií koronaviru omezuje plánované operace. Důvodem je potřeba mít volná lůžka intenzivní péče a personál pro přibývající pacienty s covidem-19.

Například Fakultní nemocnice Brno redukuje plánované operace asi o třetinu. Některé naplánované zákroky ruší i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Kromě ortopedických, jejichž počty snížila už minulý týden, se přidaly operace chirurgické a kardiologické.

Zlínský kraj

Také v nemocnicích ve Zlínském kraji přibylo pacientů s koronavirem. Uherskohradišťská nemocnice pozastavila již minulý týden veškeré plánované operace, akutní operace se dělají dál. V ostatních třech krajských nemocnicích se operuje bez omezení.

Hradecký kraj

V hradeckém kraji je největší omezení v Oblastní nemocnici Trutnov, kde zredukovali chirurgické a ortopedické operace u pacientů, u nichž je možné zákrok odložit. V ostatních krajských nemocnicích v Jičíně, Náchodě, Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou je omezování péče minimální.

Pardubický kraj

Plánované operace musí utlumit také Nemocnice Pardubického kraje. Společnost, která má pět nemocnic, limitují hlavně lůžka intenzivní péče a nemocnost personálu.

Středočeský kraj

Podobná situace je v některých středočeských nemocnicích. Například nemocnice v Kladně musela plánované operace omezit zhruba o 40 procent. Nejčastějšími odloženými zákroky jsou operace kýl, žlučníků nebo křečových žil. Nový termín pacienti zatím nedostanou. Vše bude záležet na vývoji epidemiologické situace.

Operace omezuje i kolínská nemocnice. Týká se zatím totálních endoprotéz a některých drobných ortopedických výkonů. Například příbramská nemocnice ale zatím péči omezit nemusela. V plném rozsahu dělá plánované operace i nemocnice v Mladé Boleslavi.

Jihočeský kraj

Jihočeské nemocnice zatím plánované operace neruší. Budou ale delší objednací lhůty. Situaci v regionu zkomplikovala nová epidemie hepatitidy A, která vznikla v kantýně železničářů v Českých Budějovicích a hospitalizováno s ní je 21 lidí.

Moravskoslezký kraj

Největší moravskoslezské zdravotnické zařízení, Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), má zatím dostatek personálu a nemusí omezovat provoz.

Olomoucký kraj

Fakultní nemocnice Olomouc má nyní pro pacienty s covid-19 k dispozici deset lůžek na jednotce intenzivní péče a dalších 42 standardních lůžek. Kapacita lůžek na JIP podle mluvčího FN Olomouc Adama Fritschera zatím stačí. V případě potřeby může nemocnice vyčlenit další tato specializovaná lůžka na jiných klinikách. Standardní lůžka pro pacienty s koronavirem FN Olomouc už dočasně zřídila také na jednom oddělení hematoonkologie a další infekční lůžka jsou na chirurgické klinice.

KAM DÁL: Nový lék na rakovinu je na obzoru. Na vývoji se podíleli i čeští vědci