Málo spánku škodí zdraví. MUDr. Slavíková vysvětluje, za co všechno může spánkový deficit

Velmi důležitá je i kvalita spánku
  |   zajímavost

Člověk spí ze všech primátů nejméně, přesto každý třetí z nás trpí spánkovou deprivací. Ta dlouhodobě výrazně zvyšuje riziko mnoha onemocnění, může vést k poruchám paměti a nárůstu tělesné hmotnosti kvůli většímu objemu tukové tkáně. Únava může způsobit celou řadu nehod, nejen těch dopravních.

Podle odborníků lidské tělo reaguje na nedostatek spánku už po 24 hodinách, a to podobně jako na jedno promile alkoholu v krvi. Únava jakožto nejběžnější příznak spánkového deficitu stojí až za 20 % všech dopravních nehod.

„Spánkový deficit negativně ovlivňuje naše tělo i mysl. Dlouhodobě vede k oslabení imunity, zvýšenému ukládání tělesného tuku, problémům s pamětí, ale i k hypertenzi a většímu riziku onemocnění diabetem druhého typu,“ vysvětluje MUDr. Kristina Slavíková, revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny.

Důležitá je kvalita, nejen délka

Lidský spánek se podle pohybů očí dělí na fáze REM (rapid eye movement) a NREM (non-REM), které se během noci pravidelně střídají. Odhaduje se, že pro řádnou regeneraci organismu by měl člověk projít pěti cykly těchto fází, což optimálně trvá celkem 7,5–8 hodin denně. Dlouhodobý dostatek spánku pomáhá udržovat hormonální rovnováhu, ulevuje od psychické i fyzické námahy a funguje jako prevence celé řady onemocnění.

„Různé výzkumy potvrzují, že díky regeneraci a správnému fungování imunity pomáhá předcházet nachlazení, ale i některým civilizačním nemocem nebo poruchám kognitivních funkcí mozku. Benefitů je nespočet, nesmíme však zapomínat, že jenom správná délka spánku nestačí a měli bychom se věnovat i jeho kvalitě,“ upozorňuje Slavíková.

Rady, které pomohou

Kvalitu lze podpořit správnou spánkovou hygienou. MUDr. Slavíková v první řadě doporučuje chodit spát a vstávat ve stejnou dobu, večer omezit množství modrého světla a snížit teplotu v místnosti.

„Několik hodin před spaním byste se také měli vyhnout kofeinu, alkoholu nebo těžkému jídlu. Místnost, ve které spíte, řádně větrejte, a když počasí dovolí, nechávejte si otevřené okno. Lepšímu nočnímu odpočinku pomůže také pravidelný pohyb,“ doplňuje lékařka.

KAM DÁL: Meduňka lékařská: Bylinka, po které se sladce spí, toho dokáže mnohem více.

Klíčová slova: