Mrtvice hrozí i kvůli nezdravému stravování. Vědci zjistili, jaké potraviny je dobré jíst, aby bylo riziko menší

Se snížením rizika vzniku mrtvice vám mimo jiné pomůže i navýšení množství ovoce a zeleniny ve vašem jídelníčku
 

Může se stát, že prodělání mozkové mrtvice bude mít na vaše zdraví doživotní následky. Jedná se mimo jiné o dlouhodobé mozkové problémy, braní speciálních léků a nutnost operace. Cévní mozkové příhodě lze ale do určité míry předcházet.

Cévní mozkové příhodě nelze vždy zabránit, ale můžete výrazně snížit riziko mrtvice změnou životního stylu, včetně jídelníčku. Není ale třeba změnit kompletně celý jídelníček, pomohou i menší změny, jak informuje web Express.

Ovoce a zelenina

Jednou z nejjednodušších změn, kterou ve svém stravování můžete udělat, je prostě jen do vašeho jídelníčku zahrnout více ovoce a zeleniny. Ideálním způsobem, jak to dokázat, je např. vyměnit některé z vašich oblíbených sladkostí za jablka.

Charitativní organizace pro výzkum mrtvice na svém webu uvádí následující: „Tato stravovací změna vám může pomoci, protože ovoce a zelenina jsou důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Měli byste se snažit konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně.“

Některé druhy ovoce a zeleniny vám mohou pomoci s prevencí mozkové mrtvice mnohem více než jiné. Řeč je mimo jiné o banánech, melounech, rajčatech a bramborách. Tyto potraviny jsou totiž bohatým zdrojem draslíku. Studie naznačují, že tato látka může snížit riziko vzniku mozkové mrtvice.

Vláknina

Tato živina nám pomáhá nejen s trávením, ale dokonce i s prevencí cévní mozkové příhody.

Studie dokazují, že nám vláknina snižuje riziko vzniku mrtvice snížením hladiny cholesterolu v krvi.

Zdravý typ bílkovin

Bílkoviny jsou naprosto nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku.

Konzumace nasycených tuků, které často přijímáme spolu s proteiny, ale může mít za následek zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi.

Pokud tedy chcete předejít zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, je velmi důležité si vybírat takové zdroje proteinu, které nasycené tuky neobsahují. Mezi takové zdroje bílkovin patří mimo jiné libové maso a různé druhy luštěnin.

Charitativní organizace pro výzkum mrtvice na svém webu uvedla„Ideálním zrojem proteinu jsou také ryby. Můžete si dopřát dvě porce ryb týdně, nejlepší jsou ryby s vysokým obsahem tuku jako např. makrely, sardinky nebo losos. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, které přispívají k prevenci krevních sraženin a snižují krevní tlak.“

Méně tuku a cukru

V našem jídelníčku bychom měli mít tuk zastoupen pouze ve velmi malém množství, to samé platí i o cukru.

Výzkumy dokazují, že obě tyto potravinové složky přispívají k přibírání na váze a pokud jsou v našem jídelníčku zastoupeny ve větším množství, tak mohou vést i k obezitě, což vede ke zvýšenému riziku vzniku cévní mozkové příhody.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Pálení žáhy je možné se zbavit jednou provždy. Vědci přišli s několika řešeními.