Nápoj, který pomůže předejít vzniku mrtvice. Vědci hovoří jasně

S prevencí mrtvice vám mimo jiné pomůže i pomerančový džus
 

Tento velmi častý, ale zároveň také velmi nebezpečný stav může znenadání postihnout téměř kohokoliv. Samozřejmě ale v jeho vzniku hraje roli hned několik rizikových faktorů. Dobrou zprávou je, že mu lze poměrně lehce předejít.

Jedním z nejúčinnějších nápojů, které vám mohou pomoci s prevencí mrtvice, je pomerančový džus.

Studie poukazují na to, že pravidelnou konzumací tohoto druhu ovocného džusu můžete snížit pravděpodobnost vzniku mrtvice o 15 až 20 %.

Jedním z největších rizikových faktorů vzniku tohoto zdravotního stavu je totiž nezdravá strava, která poté negativně olivňuje naše celkové zdraví. To ale platí také obráceně, zdravý jídelníček je jedním z nejúčinnějších nástrojů při prevenci mrtvice a dalších onemocnění.

Pomerančový džus obsahuje polyfenoly a draslík, které pozitivně ovlivňují náš kardiovaskulární systém a pomáhají mu tak odolávat různým druhům kardiovaskulárních nemocí.

Blahodárné polyfenoly

Výzkumy dokazují, že polyfenoly, jako je hesperidin nebo antokyany v džusech z různých bobulí, pomáhají našemu tělu uvolňovat krevní cévy a snižovat množství zánětů a oxidačního stresu, kterému musíme čelit.

Co se týká draslíku, ten nám pomáhá snižovat krevní tlak, který může vést k zúžení cév a dalším kardiovaskulárním problémům.

Pokud byste ale místo pomerančového džusu raději k snídani jedli celé pomeranče, můžete. Konzumace ovoce v jeho neupravené formě má v rámci prevence mrtvice témeř stejné účinky jako konzumace ovocného džusu.

Ideální je vypít minimálně 150 ml ovocného džusu denně a dále se také ujistit, že přes den přijímáme dostatek ovoce a zeleniny.

Pokud ale chcete vypít více ovocného džusu denně, můžete. Studie dokázaly, že to našemu tělu nijak neuškodí, právě naopak. Můžeme denně vypít až 500 ml džusu dle výběru.

Je ale potřeba se ujistit, že se jedná o nápoj bez přidaného cukru.

Jakou roli u mrtvice hrají cévy 

Mrtvice je způsobena přerušením proudění krve do mozku.

K této situaci může dojít, když jsou cévy, pomocí kterých krev do mozku putuje, příliš slabé a prasknou nebo když se v těchto cévách objeví krevní sraženina, která přísun krve do mozku zablokuje.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Alzheimerova choroba: Příznaky mohou být různé. Jak ji poznáte?