Nové očkování proti chřipce likviduje i covid. Kdy bude dostupné pro lidi?

Ani chřipka není nic příjemného, na co by lékaři mohli v době pandemie covidu zapomínat
 

I když světem hýbe koronavirus, ostatní nemoci nevymizely a vědci se podle toho také musí chovat. Zkoumají proto stále i možnosti léčby dalších více či méně nebezpečných chorob, i když nás jejich přítomnost nyní tolik neděsí. A právě při takové práci nyní přišli na další možnost léčby covidu, s níž snad budeme moci v příštím období počítat.

Na počátku snažení vědců z Purdueovy univerzity ve West Lafayette v americkém státě Indiana byla “obyčejná” chřipka a snaha o vyvinutí nového léku, který by s touto všudypřítomnou chorobou dokázal bojovat opravdu efektivně a pokud možno co nejrychleji. Nikdo asi netušil, že lék, který přijde na svět, bude mít potenciál i v léčbě dalších závažných onemocnění. A jak se nyní ukazuje, bez šance není ani při boji s covidem.

Nejen na chřipku

Zpráva o výzkumu vědeckého týmu z Purdueovy univerzity ukazuje, že se nová léčba zdá jako účinná kromě původně zamýšlené chřipky i proti mnoha dalším virovým infekcím, a to dokonce i proti obávanému HIV a nyní nejdiskutovanějšímu covidu-19. Výsledky svojí práce vědci zveřejnili v časopisu Nature Communications, kde je popsán také princip fungování nového postupu léčby virových onemocnění.

Vakcína si vybírá jen nemocné buňky

„Zaměřujeme se na všechna antivirová léčiva, která vyvíjíme konkrétně se zaměřením na buňky infikované virem,“ řekl Philip S. Low, profesor chemie na Purdueově univerzitě. „Tímto způsobem ovlivňujeme jen nemocné buňky bez poškození těch zdravých. Tuto schopnost léku používáme k selektivnímu dodávání léků, aktivujících ozdravný proces do buněk infikovaných virem chřipky. Existuje také potenciál, že se tato terapie ukáže jako účinná i u lidí infikovaných covidem-19,“ konstatoval profesor Low.

Na myších to funguje

Prozatím je podle výzkumníků tato metoda zkoušená na myších - a to s velmi dobrými výsledky. O tom, zda ji bude možné v budoucnu využívat i v humánní medicíně, rozhodnou další testy. Pozitivní ale je podle členů výzkumného týmu možnost cíleného působení pouze na buňky, které jsou virem napadené, bez dalšího ovlivňování těch zdravých.

Naváděcí molekuly odvádějí dobrou práci

To se podařilo díky přítomnosti tak zvaných naváděcích molekul v očkovací látce, které samy vyhledávají buňky, obsahující proteiny, specifické pro viry, které mají zlikvidovat. Očkovací látka se pak “zajímá” jen o buňky, které tyto proteiny obsahují, což je dobrá zpráva pro buňky zdravé, které nemusí být poškozovány působením zbytečných dávek chemických léčiv.

KAM DÁL: Krakonoš z večerníčku František Peterka umíral v krutých bolestech. Život měl vepsaný v dlani do nejmenších detailů.