Omikron: Co rozhodně nedělat, když se léčíte z nové varianty koronaviru

Je potřeba se při nákaze covidem zcela vyhnout jakémukoliv druhu cvičení
  |   zajímavost

Řada z nás se po nákaze covidem léčí sama doma, to sice není problém, ale je potřeba si dávat pozor na určité druhy aktivit. Jedné zcela běžné aktivitě, která je za normálních okolností považována za zdraví přínosnou je potřeba se zcela vyhnout

Nová varianta koronaviru je sice mnohem nakažlivější, ale na druhou stranu má ve většině případů mnohem mírnější průběh, než předchozí varianty viru.

Důvodem toho, že je tento vir mnohem nakažlivější je fakt, že je uzpůsobený k infikaci zcela jiného typu buňěk.

Omikron infikuje buňky v krku, na rozdíl od předešlých variant, které byly uzpůsobené spíše na infikaci buněk hluboko v plicích a tím pádem měly i mnohem těžší a nebezpečnější průběh, vysvětlil pro The Guardian profesor virologie na univerzitě v Londýně Deenan Pillay.

Nejlepší léčbou je samozřejmě prevence. „Řekl bych, že nejlepší věc, kterou můžete udělat, abyste se vyhnuli nakažení, je nechat se co nejdříve očkovat. Nechte si dát všechny dávky. Mezitím praktikujte sociální distancování, kdekoli je to možné, často si dezinfikujte ruce a povrchy,“ uvedl pro web Eatthis Dr. Bob

Pokud se ale nezadaří, není důvod k panice. Domácí léčba nové varianty koronaviru se totiž téměř neliší od léčby obyčejné chřipky.

„Když se zamýšlíme nad tím, jak se můžeme vyléčit sami doma, tak je dobré se zaměřit zkrátka na běžné postupy, kterými byste se léčili, kdybyste měli jen chřipku,“ uvedla pro server CBC Dr. Katharine Smart.

Dále také dodala, že nejdůležitější je se nepřemáhat, hodně odpočívat a pít dostatečné množství tekutin.

Cvičení

Je ale potřeba dávat si velký pozor na jakýkoliv druh cvičení, které je za běžných okolností považováno za jednu z nejzdravějších aktivit vůbec.

„Sportovci, u kterých bylo potvzeno, že byli nakaženi covidem, ale byli asymptomatičtí trpěli poškozením srdce týdny poté, co virus zmizel," sdělila pro web Express výživová specialistka Ellie Busby.

Pokud si tedy myslíte, že byste lehkým cvičením mohli uspíšit vaše uzdravení, tak jste na omylu. Při nákaze covidem je nutné se této fyzické aktivitě zcela vyhnout. To platí dokonce i v případě, že nevykazujete žádné z běžných příznaků.

„Je to proto, že výsledkem reakce vašeho imunitního systému na covid je vysoká míra zánětu ve vašem těle. Cvičení také zvyšuje zánět a může zvýšit riziko poškození srdeční tkáně nebo svalů po prodělání nemoci," dodala Ellie Busby.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Omikron jste mohli prodělat, aniž byste o tom věděli. Zjistěte, jestli máte přirozenou imunitu.

Klíčová slova: