Omikron: Nepříjemný symptom, který přetrvává dokonce i po nákaze

Omikron se mimo jiné projevuje také bolestí zad
  |   zajímavost

Nová varianta koronaviru, omikron, je mnohem nakažlivější než ty předchozí. Existuje tedy mnohem větší pravděpodobnost nákazy touto variantou viru. Je tedy potřeba vědět, co od případné nákazy očekávat.

Omikron má v porovnání s předchozími a dokonce i s původními variantami viru covidu mnohem mírnější průběh. Řada lidí si jeho vyšší nakažlivost spojuje s tím, že je omikron mnohem nebezpečnější jejich zdraví než předchozí varianty covidu, to ale není pravda.

Omikron se sice mnohem rychleji přenáší, jeho symptomy se ale podobají běžné chřipce nebo nachlazení.

„Zdá se, že Omikron pokračuje v trendu nastaveném variantou Delta. Způsobuje příznaky, které jsou mnohem více jako běžné nachlazení,“ uvedl pro News GP profesor Tim Spector.

Projevuje se mimo jiné bolestí svalů, únavou, nočním pocením a bolestí v krku, jak uvedla lékařka Angelique Coetzee, která tuto variantu viru objevila pro CNCB.

U lidí, kteří jsou očkovaní, jsou navíc symptomy omikronu mnohem mírnější. „Je pravděpodobné, že lidé, kteří mají dvě nebo tři dávky očkování, a přesto se omikronem nakazí, budou mít velmi mírný průběh nemoci,“ uvedla pro server CBC Dr. Katharine Smart.

Nejčastějšími příznaky omikronu jsou, jak uvedla Dr. Katherine Poehling pro NBC News:

  • kašel
  • rýma
  • únava
  • bolest v krku
  • bolest hlavy

Bolest zad

Mnozí pacienti, kteří nemocí prošli, se shodují na tom, že jedněmi z nejhorších symptomů této varianty koronaviru jsou ty příznaky, které u nich přetrvaly dokonce i dlouho poté, co se z nemoci vyléčili.

„U pacientů nakažených omikronem sice nedochází tak často ke ztrátě čichu a chuti, ale často u nich lze pozorovat mnohem větší bolest zad. Tento symptom je bežný u všech typů virových horeček,“ uvedla Dr Ann Mary pro Express.

"Vysoký počet těchto pacientů pociťuje bolesti zad v dolní části zad a dále také bolest svalů, která se k bolesti zad přidává,“ vysvětlila Dr. Mary.

Dále také Dr Ann Mary dodala, že tento symptom u pacientů často nezmizí hned poté, co se z nemoci vyléčí, a přetrvává dál.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Omikron: Jak se vyvarovat nákazy novou variantou covidu pomocí žvýkačky?

Klíčová slova: