Poškozený mozek, noční můry i psychické problémy. Za vše může stres

Co vše může ovlivnit a způsobit stres v oblasti lidského zdraví?
 

Stále častější bolesti hlavy, nevolnost, úzkosti, ale i třeba bolest zubů a jejich daleko rychlejší kazivost. I tímto dává lidské tělo najevo, že zkrátka není něco v pořádku. Jednou z hlavních příčin je stres, zvláště pak ten dlouhodobý. Zásadní roli hraje i vůči dlouhodobé paměti, kterou dokáže výrazně poškodit. Ovlivňuje tak například i to, že si nemůžete v obchodě vzpomenout, co jste chtěli koupit, nebo to, co jste měli včera k obědu. Opravdu, bez nadsázky!

Každodenní problémy jako bolesti hlavy či úzkosti, to jsou hlavní příčiny stresu. Právě díky němu může dojít i k mnohem horším zdravotním komplikacím – infarktům či mrtvicím. Tím nejjednodušším způsobem, jak se bránit těmto negativním vlivům, ovlivňujícím běžný život, je spánek. Ten dokáže od těchto nepříjemností výrazně pomoci. Pokud jsou však problémy přetrvávající, je nezbytné vyhledat co nejdříve lékaře.

Jednou z příčin stresu je i neklidný spánek, který je mnohdy doprovázen nepříjemnými a někdy i hororovými sny. Podle vědců lidé, kteří zažívají pravidelné noční můry, trpí častěji nejrůznějšími úzkostmi i přes den.

Kožní problémy i chvějící se oční víčka

Stres může vyvolat i kožní problémy, jako jsou například zarudlé skvrny – na loktech či chodidlech – nebo třeba kopřivka v oblasti horních a dolních končetin či tváře. Příčinu vzrůstajícího stresu můžeme hledat i v našem životním stylu. Několikahodinové vysedávání u počítače je přímo ideální nejen pro vznik stresových situací, ale i pro výrazné poškození zraku či bolesti šíje, jež jsou vyvolány svalovým napětím.

Důsledkem přetrvávajícího, ba i enormního stresu, jsou i chvějící se horní oční víčka. V medicíně se tomu říká blefarospasmus a jako řešení tohoto problému lékaři doporučují i tzv. „vypnutí“ a zklidnění mysli, například několikaminutovým pohledem z okna či desetiminutovým zavřením obou očí a krátkodobé relaxace.

Přetrvávajícím zlozvykem je okusování nehtů

Stresové situace způsobují u mnoho lidí i nejrůznější zlozvyky. Typickými příklady je mnutí pokožky či okusování nehtů. Řešením, jak se od těch zlozvyků odpoutat, je například nákup antistresového míčku.

Mnoho lidí možná překvapí, že stres způsobuje i intenzivnější vznik zubních kazů, zvláště pak u lidí, kteří mají ve zvyku skřípat, například během noci, zuby. To totiž způsobuje mnohdy až výrazné poškození skloviny a následně urychluje vznik zubního kazu.

Pro zažívání sport i vlažná voda s citrónem

Stres může výrazně ovlivnit i náš žaludek a zažívání. Pro jeho lepší fungování se mezi lidmi vyskytuje i několik „babských rad“. Jednou z nich je pravidelné pití vlažné vody s citrónem, ideálně ihned po ránu a nalačno. Právě tato kombinace pomáhá k lepšímu zažívání a i doplnění nezbytných vitamínů, potřebných pro celé lidské tělo.

Proto, abychom co nejvíce eliminovali stres a chránili i mozek, je ideální každodenní fyzická aktivita. Právě ta pomáhá k „odlivu“ nežádoucích látek z těla a rovněž nás přivede i jak se říká na „jiné myšlenky“. Touto aktivitou může být běh v přírodě, jízda na kole nebo jen delší procházka. Každodenní pohyb na čerstvém vzduchu je doporučován všem věkovým skupinám, od těch nejmladších až po seniory. Pozitivní vliv má i na soustředění, a proto se doporučuje i studentům, kteří se potřebují např. rychle něco naučit nazpaměť.

Touha po sladkém a přibírání na váze

Nadměrný stres může přivodit i to, že během velmi krátké doby výrazně přiberete na váze. Právě stres průkazně vyvolává zvýšenou chuť k jídlu. Při dlouhodobém stresu se navíc projevuje tendence vybírat si určité druhy potravin, které jsou obvykle bohaté na tuky a cukry. Podle mnoha odborníků tyto potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru poskytují dočasnou úlevu od nejhorších pocitů způsobených stresem.

KAM DÁL: Bolestivá infekce močových cest: Příroda naštěstí nabízí způsoby, jak jí předejít.