Postavte se bradavicím a papilomům. Nehezkých výrůstků je možné se zbavit i bez skalpelu

Když krásnou tvář hyzdí bradavice, je třeba zakročit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Papilomy a bradavice jsou naštěstí nezhoubné novotvary, pokud ale vyrůstají v místech, kde překáží například při oblékání nebo pohybu, případně se objeví přímo na obličeji, je nezbytné se jich zbavit. Způsobů léčby existuje hned několik.

Nikdo z nás nechce okolí ukazovat nevzhledné výrůstky, které na těle opravdu nemají co dělat. Zvlášť na obličeji se něčemu takovému rozhodně chceme vyhnout. Jenže ne vždy se to podaří a potom je každá rada drahá - někdy doslova. Jde o virové onemocnění, bradavice tedy můžeme “chytit” téměř kdekoliv: v bazénu, ve sprchách, ale i při sexu. Jak se nakažení bránit a jak s bradavicemi a papilomy případně zatočit?

Obezřetnost je na místě

Pokud víme, kde nejčastěji dochází k nakažení bradavicemi a papilomy, tedy hlavně v zařízeních, kde je pokožka vystavena vlhkosti, jako například ve sprchách nebo bazénech, kde navíc většina návštěvníků chodí bez obuvi, a tak je riziko nákazy největší, je nutné úzkostlivě dbát na hygienu, případně do takových prostor vstupovat v odpovídajícím a povoleném obutí. Také při styku je proto nutné dodržovat doporučované zásady a hlavně se vyvarovat promiskuitního chování, které je samozřejmě nejrizikovější.

S papilomy si poradí lékař

Je třeba podotknout, že papilomy vyrůstají z povrchových sliznic, a to zvláště v močových cestách nebo v ústech. Mívají květákovitý tvar a mohou být buď přímo na sliznici, nebo s ní jsou spojeny různě dlouhou stopkou.

Jak bylo uvedeno, nejde o zhoubné výrůstky, ale pokud jejich přítomnost způsobuje jakékoliv problémy, je nutné je odstranit - v tomto případě je nutné vždy vyhledat lékaře, protože domácí léčba prakticky není možná. Papilomy je nutné odstranit chirurgicky, což doma opravdu nejde. Nicméně po jejich likvidaci lékaři považují léčbu za ukončenou a není nutné žádné další opatření.

Ani bradavice není radno podceňovat

Papilomy, které vyrůstají na pokožce, jsou běžně označovány jako bradavice, a tady už je možné pokusit se i o přírodní léčbu. Samozřejmě je nutné objevený výrůstek nejprve konzultovat s kožním lékařem, protože jen málokdo z nás si může být jistý původem takového novotvaru a jeho případnou nebezpečností. Bradavice (stejně jako již zmíněné papilomy) způsobuje virus HPV, Human Papillomavirus, který napadá buňky pokožky, množí se v nich a způsobuje jejich rychlé množení.  

Likvidace bradavic u lékaře

Lékař si s bradavicí, kterou od nebezpečných nádorů rozezná už na první pohled, rychle poradí jednoduše jejím odstraněním. Použít lze buď teplo, kdy se nádor v podstatě vypálí rozžhaveným drátkem (termokauterem), nebo naopak chlad, kdy je bradavice zmrazena tekutým dusíkem. Obě metody tkáň zničí a léčba je brzy dokončena.

Další možností, kterou lékaři využívají (a je možné ji použít i v domácích podmínkách, protože prostředky na takovou likvidaci bradavic jsou i ve volném prodeji v lékárnách), je likvidace chemická, při níž se na tkáň výrůstku nanášejí speciální látky, umrtvující svrchní vrstvu bradavice, kterou je třeba následně postupně odstraňovat.

Třetí - chirurgickou - metodu, jak se bradavic zbavit, doma určitě zkoušet nebudeme. Není ale pochyb o její účinnosti a také není nutné se jí bát. Lékař tkáň bradavice i její okolí znecitliví a nádorek vyřízne. Jednotlivé metody přitom volí nejen podle velikosti a četnosti bradavic, ale také podle jejich umístění na těle.

Poradíme si doma?

Už za dob našeho dětství existoval kouzelný kámen, kterým se bradavice potíraly. Leptavý prostředek bradavice pomalu ničí, až dojde k jejich vymizení. Stejný prostředek je možné pořídit i dnes.

Pokud bychom ale nechtěli investovat do speciální tyčinky, je možné zkusit propolisovou tinkturu, kterou postižené místo 2x denně potřeme a pokaždé znovu překryjeme novým polštářkem vaty nebo obinadlem a přelepíme. Vždyť je to právě tento včelí produkt, u něhož vědci potvrdili antibiotické a antivirové vlastnosti, stejně jako schopnost posilovat imunitu.

Olejem?

Ano, ani „pouhý“ olej není vyloučen ze seznamu možných pomocníků v boji s bradavicemi. Jde o 100% ricinový olej, kterým můžeme bradavice 2 - 3x denně potírat. V tomto případě je ale nutné obrnit se větší trpělivostí, protože výsledky uvidíme nejdříve za několik týdnů.
Dalším olejem, který pomůže v léčbě bradavic, je tee tree oil. Několik kapek zředíme malým množstvím vody a bradavice potíráme několikrát denně do doby, než jsme s výsledkem léčby úplně spokojeni.

Ani ocet není ze hry

Řeč je konkrétně o octu jablečném, v němž každý večer namočíme kousek vaty, přiložíme na bradavici a převážeme, aby zůstal po celou noc na místě. Ráno jej odstraníme a postup opět opakujeme až do vymizení nádorků.

Další možnosti

Podle dalších „babských“, ale prověřených rad pomáhá na bradavice rozetřený česnek, ale třeba i banánová slupka nebo fíková šťáva. Ani u jedné z těchto přírodních metod ale samozřejmě není možné počítat s okamžitou odezvou, jakou poskytne chirurgické odstranění. Pro ty z nás, kteří dávají přednost přírodním metodám před chemií nebo skalpelem, mají tyto metody ale určitě svoje kouzlo.