Problémy se spánkem mohou vést k vážným nemocem. Zdravý spánek totiž doslova léčí

V České republice pracuje už celá čtvrtina obyvatel v tzv. směnném režimu, tedy mimo zcela přirozené biorytmy
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Na směny pracujuje už celá čtvrtina české populace, která musí snášet každý týden jiné biorytmy. I s tím jsou spojeny poruchy spánku, jež způsobují následnou únavu i urychlují tvorbu nejrůznějších nemocí. Dalším velkým problémem, za který může nekvalitní spánek, je tloustnutí populace i vznik případné demence. Ta ohrožuje až 35 % Čechů.

Česká a americká společnost má jedno výrazné společné téma, a tím je obezita. Tou trpí stále více obyvatel obou států a jedním z hlavních příčin je nekvalitní spánek. To potvrzuje i Soňa Nevšímalová z České společnosti pro výzkum spánku.

„Dalo by se říci, že když ponocujeme nebo se jen tak povalujeme a nemůžeme usnout, navštěvujeme následně velmi často ledničku.“ Hlavní příčinou v neustálém tloustnutí obyvatelstva vidí odborníci na výživu i na neurologii ve změnách životního stylu. 

Práce na směny jednou z příčin

V České republice pracuje už celá čtvrtina obyvatel v tzv. směnném režimu, tedy mimo zcela přirozené biorytmy. Řada z nich pak trpí nejrůznějšími poruchami spánku. Jen zdaleka ne všichni z nich to řeší. Často je totiž pro ně jejich práce finančně zajímavá, a tak oželí i pravidelný spánek. 

Další vykolejení mimo obvyklý spánkový režim pak představuje tzv. ponocování, a to ať již kvůli zábavě, nebo práci navíc. Zvláště nepříjemné pro lidský organismus je pak ponocování u počítačových monitorů, jejichž modré světlo člověka ještě více nabudí a prodlouží dobu nutnou k usnutí.

Ani do posilovny bychom neměli chodit pozdě večer, pak se totiž klidně a zdravě nevyspíme.

Může vést i k Alzheimeru či Parkinsonu

Poruchy spánku ale nemají vliv jen na únavu nebo tloustnutí. Mohou totiž vést k daleko nepříjemnějším událostem, jako je výrazněji rychlejší rozvoj nemocí, které se častěji vyskytují až v pokročilejším nebo dokonce velmi vysokém věku. Jedná se například o Alzheimerovu chorobu nebo Parkinsonovu nemoc. 

Nekvalitní spánek přináší i snížený pracovní výkon, riziko vzniku srdečních onemocnění nebo u řidičů až o 50 % vyšší riziko na vznik dopravní nehody. Manažeři se pak výrazně častěji dopouštějí chybných rozhodnutí. U žen nekvalitní spánek zase může vyvolat poruchy menstruačního cyklu a mohou vzniknout častěji i problémy s otěhotněním. 

Fyzicky náročné aktivity maximálně do sedmi 

Podle Soni Nevšímalové bychom neměli také nechávat na pozdní večerní hodiny fyzicky náročné aktivity, jako je sport či posilování. „Člověk by měl tyto aktivity utlumovat už kolem sedmé hodiny večerní. To vše má totiž vliv na klidný a zdravý spánek.“

KAM DÁL: Artritida nebo artróza: Příznaky mohou být stejné, příčiny jsou však naprosto odlišné.