Problémy se zrakem: Může je způsobit jeden oblíbený horký nápoj

Konzumace kávy může v některých případech vést ke vzniku zeleného zákalu
  |   zajímavost

Jeden nápoj, který si s oblibou dopřávají lidé po celém světě, byl spojený se zhoršeným viděním. Zrak se spolu s přibývajícími léty zhoršuje u většiny z nás, této nepříjemné změně lze ale ve většině případů předejít nebo ji alespoň zpomalit.

Jedním z nápojů, které mohou při pravidelné konzumaci negativně ovlivňovat náš zrak, je káva. Turek, espresso nebo cappucino jsou pro řadu z nás každodenní záležitostí, někteří svůj šálek kávy, zdá se, nutně potřebují k tomu, aby se probrali, jiní si ji dopřávají kvůli jedinečnému chuťovému a aromatickému zážitku.

Ať už je ale náš důvod pro konzumaci kávy jakýkoliv, její pravidelné zařazení do našeho jídelníčku může vést k vážným problémům se zrakem.

„Kofein, který káva obsahuje, může vést k dehydrataci očí a dokonce i ke ztrátě zraku,“ uvedl pro Express specialista v oboru Mr. Obradovic.

Konzumace příliš velkého množství kávy nebo jiných kofeinových nápojů může vyvolat zvýšenou hladinu cukru v krvi, což může způsobit problémy se zrakem nebo i mimovolné křeče očního víčka,“ pokračoval.

Zelený zákal

Konzumace vysokého množství kávy nebo jiných nápojů s obsahem kofeinu může způsobit mimo jiné i zvýšení hladiny krevního tlaku. Ačkoliv se může zdát, že krevní tlak se zrakem nijak nesouvisí, opak je pravdou. Dlouhodobě vysoká hladina krevního tlaku totiž může způsobit vznik glaukomu, neboli zeleného zákalu. Jde o poškození optického nervu, který propojuje oči s mozkem.

Dokazuje to i studie z roku 2012, která spojila hojnou konzumaci kávy (tři a více šálků kávy denně) se vznikem zeleného zákalu. Na druhou stranu to ale neznamená, že se u každého člověka, který bude pravidelně konzumovat velké množství kávy nebo dalších nápojů s vysokým obsahem kofeinu, vyvine glaukom.

Konzumace kávy pouze zvyšuje riziko vzniku zeleného zákalu. Jedním z faktorů, který zvyšuje pravděpodobnost vzniku glaukomu, je mimo jiné také výskyt tohoto zdravotního problému v rodině.

Zdroj: Express, National Library of Health

KAM DÁL: Artritida: Jak zajistit, aby se bolest kloubů nezhoršila.

Klíčová slova: