Rakovina jater: Jedním z příznaků může být bolest, která s játry zdánlivě nesouvisí

Mezi symptomy rakoviny jater patří mimo bolesti břicha i bolest v okolí pravé lopatky
  |   zajímavost

Stejně jako ostatní druhy této zákeřné nemoci je nutné i rakovinu jater odhalit co možná nejdříve. Postupem času se totiž její léčba výrazně ztěžuje a snižují se tak šance na přežití. Je tedy potřeba bedlivě sledovat všechny známé symptomy této nemoci.

Rakovina jater vzniká v jaterních buňkách, postupem času se ale může rozšiřovat i do okolních tkání, proto je nutné ji objevit co nejdříve.

Toto onemocnění se dělí hned na několik typů, tím nejběžnějším je hepatocelulární karcinom, který vzniká v jaterních buňkách zvaných hepatocyty. Ostatní druhy rakoviny jater, mezi které patří mimo jiné i intrahepatální cholangiokarcinom nebo hepatoblastom, nejsou tak časté.

Tím nejčastějším typem rakoviny vyskytující se v játrech je ale tento druh nemoci, který se do nich rozšířil z jiné části těla. Rakovinné buňky se mohou do jater dostat i v rámci šíření ostatních typů tohoto onemocnění po těle. Může jít mimo jiné i o rakovinu tlustého střeva, rakovinu plic a další.

Symptomy rakoviny jater

Příznaky rakoviny jater se u většiny lidí objeví až v pozdějších stadiích nemoci, zahrnují:

  • ztrátu tělesné hmotnosti
  • slabost
  • únavu
  • bolest v horní části břicha
  • ztrátu chuti k jídlu
  • otok břicha
  • stolici zbarvenou do bíla
  • žluté zabarvení kůže a očního bělma

Centrum pro výzkum rakoviny MD Anderson spadající pod texaskou univerzitu na svém webu uvádí, že bychom si měli dát pozor mimo jiné také na jeden symptom rakoviny jater, který s onemocněním zdánlivě nesouvisí.

Játra se nachází konkrétně v horní části břicha těsně pod bránicí, na pravé straně. Mezi symptomy tohoto druhu rakovin ale patří i jeden nepříjemný pocit v horní polovině těla. Řeč je o bolesti v okolí pravé lopatky.

Prevence rakoviny jater

Ideální je ale tomuto onemocnění předcházet, toho docílíme mimo jiné také vyhýbáním se konzumace alkoholických nápojů. Pokud se ale bez alkoholu neobejdete, je ideální jeho konzumaci alespoň limitovat. Ženy by neměly vypít více než jeden alkoholický nápoj denně a muži by neměli překročit hranici dvou alkoholických nápojů denně.

S prevencí nám ale pomůže mimo jiné také udržování si zdravé tělesné hmotnosti, vakcinace proti hepatitidě tipu B, která zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny jater a prevence hepatitidy typu C.

Zdroj: Mayo ClinicMD Anderson Center

KAM DÁL: Alzheimerova choroba: S prevencí vám pomůže načasování jídla.