Rakovina slinivky: Mezi její příznaky patří zcela běžné zažívací problémy

Pokud máte podezření na rakovinu slinivky, co nejdříve kontaktujte svého lékaře. Na výsledky si totiž počkáte až několik týdnů
  |   zajímavost

Tento typ rakoviny lze poměrně snadno rozpoznat, protože má hned několik symptomů. Nestane se vám tedy, že byste nevěděli, že je něco špatně. Problémy s ní spojené ale mohou být lehce zaměněny za neškodné trávicí potíže. Je tedy potřeba vědět, na co přesně si dávat pozor.

Rakovina je způsobena nekontrolovatelným množením buňek, které následně způsobí vznik nádoru. V případě rakoviny slinivky se tento útvar se většinou nachází v horní části žaludku a jeho příznaky se mohou objevit při jídle.

Národní zdravotní organizace na svém webu uvádí, že pouhé sousto téměř jakéhokoliv jídla v tomto případě vede k ostré bolesti žaludku. Tato bolest se poté může ještě více zintenzivnit s každým dalším soustem, nakonec vás může od jídla zcela odradit.

To, jestli se jedná o bolest způsobenou tímto typem rakoviny, můžete i otestovat. Pokud se tato bolest zmírňuje při předklonu, může se jednat o jeden ze symptomů naznačujících, že máte rakovinu slinivky břišní.

Tento typ nádoru u vás také může vyvolat daší zdravotní potíže, jakými jsou zvracení, průjem nebo zácpa.

Dalšími příznaky této nemoci mohou být mimo jiné nadýmání, únava a chronický nedostatek energie i poté, co jste se dobře vyspali a dodržujete zdravý jídelníček.

Tyto symptomy mohou být doprovázeny nažloutlým odstínem kůže, která je u pacientů trpících tímto typek takoviny často podrážděná, a dokonce i horečkou. 

Pokud na sobě pozorujete tyto příznaky, tak neprodleně kontaktujte svého lékaře. Po provedení testů si na výsledky budete muset počkat několik týdnů.

Patříte do rizikové skupiny?

U některých lidí je vyšší riziko vzniku tohoto typu rakoviny než u jiných. Do skupiny s větší pravděpodobností vzniku této nemoci patří lidé starší 75 let, jedním z největších rizikových faktorů vzniku rakoviny slinivky břišní je tedy věk.

Riziko vzniku rakoviny slinivky také zvyšuje její výskyt ve vaší rodině nebo nemoc s názvem chronická pankreatitida.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Potraviny, které vás dostanou do hrobu. Podle vědců jsou totiž přímo spojené s infarktem.

Klíčová slova: