Rakovina střev: Zdánlivě neškodná bolest může být příznakem

Jedním z příznaků rakoviny střev může být i nepříjemný pocit v podbřišku
  |   zajímavost

Stejně jako všechny typy rakoviny je nutné i rakovinu střev odhalit co nejdříve. S postupem času se totiž tato nemoc může rozšířit i do dalších částí těla a její léčba se tak stává mnohem obtížnější. Mezi symptomy rakoviny střev ale patří i bolest, kterou by si s ní většina lidí nespojila.

Rakovina střev vzniká zejména u starších dospělých, její vznik u mladších pacientů ale není vyloučen. Obvykle vzniká jako nerakovinný shluk buněk, který se nazývá polyp.

Polypy jsou malé útvary, které se tvoří na vnitřní straně střev. Jsou sice neškodné a neprojevují se žádnými symptomy, ale mohou se přeměnit právě na rakovinu tlustého střeva. Je proto důležité tyto útvary odstranit dříve, než k tomu dojde.

Symptomy rakoviny střev

  • přetrvávající průjem, zácpa nebo další změny stolice
  • krev ve stolici
  • krvácení z konečníku
  • přetrvávající bolesti břicha
  • extrémní únava
  • slabost
  • ztráta hmotnosti

Ne všichni pacienti trpící rakovinou střev na sobě tyto symptomy zpozorují. Příznaky této zákeřné nemoci se totiž liší člověk od člověka, záleží na tom, v jaké části střev se rakovina nachází.

Je potřeba dát si pozor také na přetrvávající nepříjemné pocity, dokonce i ty totiž mohou být jedním ze symptomů nemoci. Jedním z příznaků rakoviny střev totiž může být i přetrvávající slabá bolest nebo "pouze" nepříjemný pocit v podbřišku, který si většina lidí s touto vážnou nemocí nespojí. Dokonce i velmi slabou bolest nebo nepříjemný pocit, který u vás přetrvává, byste rozhodně neměli ignorovat.

Prevence

Dobrou zprávou je, že rakovině střev můžeme do určité míry předcházet. Nejlepší prevencí této nemoci je dodržování zdravého životního stylu, do kterého patří mimo jiné i vyvážený jídelníček, pravidelná fyzická aktivita a vyvarování se zlozvyků, jako je kouření a nadměrná konzumace alkoholu.

Jak jednoduše přestat s kouřením najdete zde.

Zdroj: Mayo Clinic, Express

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Ranní aktivita, která vám pomůže s jeho snížením.

Klíčová slova: