Studené nohy: Může jít o vysoký cholesterol, cukrovku, ale i Raynaudovu chorobu

Studené nohy mohou být mimo jiné i příznakem vysoké hladiny cholesterolu v krvi
  |   zajímavost

Studené dolní končetiny nejsou v zimních měsících vůbec nic zvláštního. Může jít o pouhou reakci těla na nízké okolní teploty, ale i o symptom závažných onemocnění, mezi které patří mimo jiné i onemocnění periferních tepen.

Trpíte na studené nohy? Široký výběr teplých pantoflí a ponožek naznačuje, že v tom rozhodně nejste sami. V některých případech mohou ale chladné končetiny poukazovat na poměrně závažné zdravotní problémy, varuje WebMD.

Studené nohy u lidí trpících cukrovkou

Pokud trpíte cukrovkou, rozhodně byste neměli přetrvávající pocit studených nohou ignorovat. Může se totiž jednat o příznak jednoho ze dvou vážných zdravotních stavů, které s tímto druhem chronického onemocnění souvisí.

U lidí trpících cukrovkou mohou chladné nohy poukazovat na onemocnění periferních tepen nebo periferní neuropatii.

  • Onemocnění periferních tepen

Jedná se o stav, při kterém je snížený průtok krve do paží a nohou. Tento stav nezpůsobuje pouze pocit studených nohou a rukou, ale také bolest při chůzi a další nepříjemné příznaky.

Tento stav může nastat i u lidí, kteří cukrovkou netrpí. Vliv na vznik onemocnění periferních tepen má totiž mimo jiné i kouření, vysoká hladina cholesterolu v krevním oběhu, vysoký krevní tlak a další.

  • Periferní neuropatie

Tento stav je důsledkem poškození nervů, které se nachází mimo náš mozek a míchu, tedy periferních nervů. Periferní neuropatie se projevuje nejen chladnými končetinami, ale také slabostí, bolestí a sníženou citlivostí.

Raynaudův syndrom

Další chorobou, která se může projevovat studenými končetinami, je Raynaudova nemoc. Toto onemocnění způsobuje sníženou citlivost a chlad v některých částech těla, nejčastěji v prstech na nohou či na rukou.

Jde o reakci těla na chlad nebo na stresové situace.

Anémie

Mezi choroby, jejichž symptomem jsou studené nohy, patří mimo jiné i anémie neboli nedostatek zdravých červených krvinek v těle.

Červené krvinky mají v našem těle velmi důležitou funkci, přenášejí totiž kyslík do tkání. Jejich nedostatek se tak může projevovat mimo jiné také extrémní únavou a slabostí.

Buergerova choroba

Tato nemoc postihuje cévy v našem těle, a to nejčastěji právě na rukou a na nohou, proto jsou jedním z jejích symptomů chladné končetiny. U pacientů trpících touto chorobou krevní cévy otékají a brání tak průtoku krve a zároveň zvyšují riziko vzniku nebezpečných krevních sraženin.

Pokud jste na sobě mimo chladné nohy zpozorovali další z příznaků některé z výše uvedených chorob nebo pokud se pocitu studených nohou zkrátka nemůžete zbavit, ať děláte cokoliv, poraďte se o dalším postupu s vaším praktickým lékařem.

Mezi příznaky Buergerovy choroby patří:

Červené, namodralé nebo bledé prsty na nohou či rukou

  • bolest končetin
  • mravenčení v končetinách
  • bolest chodidel či kotníků při chůzi
  • vznik vředů v oblasti končetin

Vysoký cholesterol

Studené nohy jsou mimo jiné také jedním ze symptomů vysoké hladiny cholesterolu v našem krevním oběhu, která může vést k celé řadě vážných zdravotních problémů, mezi které patří mimo jiné i mrtvice nebo infarkt.

Vysoký cholesterol nám zpočátku nemusí působit žádné zdravotní problémy, nemusíme si tak být vědomi, že tímto stavem trpíme. Je proto důležité si nechat hladinu cholesterolu pravidelně kontrolovat.

Zdroj: WebMD, Mayo Clinic, Centers for Disease Control and Prevention

KAM DÁL: Žlučníkový záchvat: Vyhněte se živočišným tukům a slaným pokrmům.

Klíčová slova: