Studené ruce a nohy mohou být příznakem zdravotních problémů

Studené nohy a ruce mohou být mimo jiné i příznakem hypotyreózy
  |   zajímavost

Řada lidí trpí na studené nohy a ruce, ale nepřikládá tomuto problému žádný větší význam, to ale může být velká chyba. Chladné končetiny totiž mohou poukazovat mimo jiné i na vznik cukrovky, anémii nebo arteriální onemocnění.

Pociťování chladu na končetinách je ve většině případů zcela běžné. Naše tělo je totiž navrženo tak, aby chránilo a udržovalo v teple především naše životně důležité orgány, jak je uvedeno na Healthline.

Pokud jste tedy delší dobu v chladném prostředí, může se stát, že se ve vašem těle změní množství krve proudící do vašich končetin a vám tak začne být zima na ruce a nohy.

U některých lidí tento problém nastává častěji než u jiných a ne vždy poukazuje na závažné zdravotní problémy. Pokud vás ale pocit chladných rukou a nohou trápí neustále, může se jednat o některý ze zdravotních problémů, který je s pocitem chladu končetin úzce spojen.

Jde především o zdravotní problémy související s naším krevním oběhem nebo poškozením nervů v končetinách.

Anémie

Nedostatek železa můžete napravit mimo jiné také prostřednictvím vašeho jídelníčku, do stravy byste měli zařadit: hovězí maso, jehněčí maso a vnitřnosti, které obsahují vysoké množství železa. Doplnit ho můžete ale i pomocí obilovin, luštěnin, listové zeleniny, sóji, ořechů, droždí, sušeného ovoce a sušených hub.

Tento zdravotní stav je způsobený nedostatkem červených krvinek nebo správě fungujících červených krvinek. Většinou je tento stav zapříčiněn nedostatkem železa.

Nedostatečné množství železa v našem krevním oběhu má totiž za následek, že červené krvinky nemají dostatek hemoglobinu. Jde o protein s vysokým obsahem železa, který je zodpovědný mimo jiné i za přenos kyslíku z plic do zbytku našeho těla.

Nedostatečné okysličení našich končetin se může projevovat jejich prochladnutím.

Arteriální onemocnění

Studené nohy a ruce mohou poukazovat mimo jiné také na hned několik druhů arteriálních onemocnění, jako je onemocnění periferních tepen, primární plicní hypertenze a další.

Tepny napadené některým z arteriálních onemocnění totiž nefungují tak, jak by měly, a do našich končetin tak neproudí dostatečné množství krve, což se projevuje pocitem chladu v této oblasti.

Diabetes

Tento nepříjemný příznak může poukazovat mimo jiné i na vznik cukrovky. Jedním ze symptomů diabetu je totiž špatný krevní oběh.

U lidí trpící cukrovkou mají také mnohem vyšší riziko vzniku srdečních chorob a arteriálních onemocnění, ale i poškození nervů v končetinách, které se projevuje pocitem chladu.

Hypotyreóza

Jde o onemocnění, které se vyznačuje nedostatečnou funkcí štítné žlázy, což negativně ovlivňuje naše metabolické funkce.

Mezi příznaky této nemoci patří mimo jiné i suchá kůže, únava, bolesti, ztuhlost kloubů, deprese, řídnutí vlasů, ale také studené ruce a nohy.

Jak toto onemocnění poznáte, najdete zde.

Raynaudova choroba

Toto onemocnění se projevuje zúžením tepen v našich končetinách, které zabraňují normální cirkulaci. Mezi symptomy Raynaudova syndromu patří také zmodrání či zčervenání prstů, otoky, brnění a ztráta citu.

Nedostatek vitamínu B12

Za pocitem chladu na končetinách může stát také nedostatek tohoto důležitého vitamínu, který se vyskytuje mimo jiné i v hovězím mase, játrech, vejcích, mléku a mléčných výrobcích, sardinkách, lososu a jehněčím mase.

Jak se nedostatek vitamínu B12 projevuje a jak mu předejít, najdete zde.

Zdroj: Healthline, National Health Service

KAM DÁL: Změny na nehtech patří mezi první příznaky demence.