Na nemoci srdce a cév se často umírá zbytečně. Léčba existuje, pojišťovny ji ale hradí jen někomu

V České republice bohužel není léčba GLP-1 agonisty hrazena všem pacientům
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Dnes si připomínáme Světový den diabetetu. V České republice se s touto nemocí léčí více než milion z nás, diabetici 2. typu přitom tvoří dle ÚZIS přes 940 tisíc. I přesto, že diabetes 2. typu znamená vyšší riziko srdečně-cévních onemocnění, léčbu chránící srdečně-cévní systém užívá dle studie pouze každý 6. diabetik.

Cukrovka 2. typu je civilizační chronické onemocnění vyznačující se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Příčinou vzniku cukrovky 2. typu je kombinace nedostatečné citlivosti tkání na inzulin, související zejména s nadměrným množstvím tuku v těle a jeho nedostatečnou a postupně se snižující tvorbou.

Nebezpečí cukrovky obecně spočívá v akutních komplikacích (hypoglykémie) a v dlouhodobých (chronických) následcích. Dlouhodobě vysoká hladina krevního cukru u onemocnění diabetem poškozuje jak malé, tak velké cévy. Poškození cév se u lidí s diabetem může ukázat jak v podobě srdečního infarktu (3x častěji než ostatní), mozkové mrtvice (4x častěji než ostatní) a ischemické choroby dolních končetin, tak poškození zraku (diabetická retinopatie), ledvin (diabetická nefropatie) nebo nervů (diabetická neuropatie).

Moderní antidiabetická léčba

I když se podíl srdečně-cévních onemocnění na úmrtí za 9 let snížil o 10 %, stále jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice a v roce 2019 stála za úmrtím 43 % diabetiků. „Moderní antidiabetická léčba by mohla tento stav zlepšit. Vedle lepší kontroly glykémie má další pozitivní účinky jako ochranu srdce, cév nebo ledvin, což příznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav pacientů. V případě GLP-1 agonistů se navíc často významně snižuje hmotnost,“ vysvětluje diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z IKEM.

Z výsledků nejnovější studie CAPTURE přitom vyplývá, že i když přes 40 % diabetiků 2. typu  má vysoké riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, nebo jimi již trpí, pouze každý 6. diabetik 2. typu užívá léčbu, která tato rizika snižuje. Jejímu širšímu zavedení v České republice přitom brání mimo jiné omezení úhrady ze strany pojišťoven.

Pojišťovny nehradí všem pacientům

V posledním desetiletí došlo k významnému pokroku v léčbě diabetu 2. typu a k dispozici jsou tak nové možnosti, jak předcházet poškození srdce, cév a ledvin diabetem, a to jak ve formě tablet, tak injekční. Dle vývoje nemoci mohou lékaři využít zmíněné GLP-1 agonisty.

„V České republice bohužel není léčba GLP-1 agonisty hrazena všem pacientům. Riziko srdečně-cévních onemocnění je přitom vyšší prakticky u všech diabetiků 2. typu. Cílem České diabetologické společnosti je toto změnit. Do té doby je ale nutné zdůrazňovat pacientům potřebu zapojit se do úhrady za léčbu s tím, že část vynaložených nákladů jim bude uhrazena díky ochrannému limitu pojišťoven,“ říká MUDr. Eva Račická, místopředsedkyně České diabetologické společnosti.

KAM DÁL: Nekonečné sčítání a Trump jako malé rozmazlené dítě. Volby v USA se staly reality show pro celý svět.