Vše o vysokém krevním tlaku: Proč je tak nebezpečný a jak mu předejít

Na pravidelné kontroly krevního tlaku byste rozhodně neměli zapomínat, u většiny lidí totiž tento nebezpečný stav nemá žádné příznaky
  |   zajímavost

Vysoký krevní tlak trápí celou řadu lidí. Tento zdravotní stav je velmi nebezpečný dokonce i přesto, že nám zdánlivě žádné potíže nezpůsobuje. Naštěstí ale existuje hned několik způsobů, jak mu spolehlivě předejít.

Vysoký krevní tlak je stav, při kterém nám dlouhodobě působí zvýšená síla na stěny tepen. V tomto případě je tlak vyvíjený na cévy tak vysoký, že může způsobit hned několik vážných zdravotních problémů, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Tímto nebezpečným stavem můžete trpět i několik let bez jakýchkoliv příznaků, právě proto je ale tak nebezpečný. Krevní tlak je nutné pravidelně kontrolovat a při jeho vyšších hodnotách ho okamžitě snížit, ať už pomocí změn životního stylu, či léků. V opačném případě totiž riskujeme vznik vážných zdravotních problémů.

Naštěstí je ale velmi jednoduché tento nebezpečný stav odhalit, stačí jen docházet na pravidelné kontroly u vašeho praktického lékaře. Krevní tlak byste si měli v dospělosti nechat měřit nejméně jednou za dva roky. V případě, že máte vysoké riziko jeho vzniku nebo jste starší 40 let, byste si měli nechat krevní tlak měřit každý rok.

Existuje hned několik faktorů, které zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, patří mezi ně mimo jiné:

Věk – riziko vzniku vysokého krevního tlaku se navyšuje spolu s věkem.

Rodinná historie – pokud mají vaši příbuzní vysoký krevní tlak, máte i vy vyšší riziko jeho vzniku.

Nadváha a obezita – lidé trpící obezitou či nadváhou potřebují mnohem více krve k zásobování tkání kyslíkem a živinami. Spolu se zvyšujícím průtokem krve cévami se ale zvyšuje i krevní tlak.

Nedostatek fyzické aktivity – lidé, kteří jsou málo aktivní, mají ve většině případů vyšší tepovou frekvenci, která mimo jiné zvyšuje i tlak na naše tepny.

Kouření tabákových výrobků – chemické látky, které tabákové výrobky obsahují, mohou způsobit zužování cév, což mimo jiné zvyšuje i riziko vzniku onemocnění srdce.

Příliš soli (sodíku) v jídelníčku – sůl způsobuje ukládání vody v těle, což má za následek mimo jiné i zvýšení krevního tlaku.

Nedostatek draslíku – draslík našemu tělu pomáhá regulovat množství sodíku v buňkách.

Nadměrná konzumace alkoholu – ženy by neměly více než jeden alkoholický nápoj denně a muži by neměli vypít více než dva drinky denně.

Stres – vysoká míra stresu může způsobit nadměrnou konzumaci alhoholu, přejídání se atd.

Chronická onemocnění – mezi nemoci, které mohou způsobit zvýšení krevního tlaku, patří mimo jiné cukrovka, onemocnění ledvin a další.

Výše zmíněným faktorům bysme se proto v rámci prevence zvýšení krevního tlaku měli pokud možno vyhýbat.

Zejména lidé, které tyto rizikové faktory ovlivňují, by rozhodně neměli zapomínat na pravidelnou kontrolu krevního tlaku a v případě jeho zvýšení podstoupit nezbytné kroky pro jeho opětovné snížení. V opačném případě totiž riskujete vznik infarktu, aneuryzmatu, selhání srdce, metaboliscký syndrom, zúžení žil v ledvinách či v očích. Dále může vysoký krevní tlak způsobit také problémy s pamětí a zapříčinit vznik demence.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Health

KAM DÁL: Rakovina: S prevencí pomůže jedno exotické ovoce.

Klíčová slova: