Demence: Nemoc může způsobit i určitý druh ryb

Ryby s vysokým obsahem rtuti mohou přispívat ke vzniku degenerativních mozkových onemocnění
  |   zajímavost

Ryby máme všichni zafixované jako zdravé a lehké jídlo, navíc mají být prospěšné přímo pro mozek. Nic se ale nemá přehánět, nadměrná konzumace jednoho druhu ryb totiž může způsobit vznik degenerativních mozkových chorob.

Pojem demence zahrnuje hned několik druhů degenerativních mozkových onemocnění, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Jedním z těch nejčastějších symptomů, kterým se demence projevuje, je ztráta paměti. Tento příznak se také často objevuje hned v počátcích nemoci, je proto nutné dát si na něj pozor a začínající nemoc tak případně včas odhalit.

Jednou z nejčastějších a nejobávanějších forem demence je Alzheimerova choroba, která se objevuje převážně u seniorů.

Symptomy demence

  • ztráta paměti
  • problémy s vyjádřením se (pacient má problém najít ta správná slova)
  • neschopnost zvládnout komplexní úkony
  • ztráta schopnosti orientace
  • problémy s plánováním a organizováním
  • ztráta motoriky a koordinace
  • zmatení

K příznakům nemocí, které můžeme označit jako demenci, patří ale také psychologické změny. U člověka, u kterého tato nemoc vypukla, si proto můžete všimnout i změn v chování. K psychologickým symptomům demence patří mimo jiné i změny osobnosti, úzkost, deprese, paranoia, halucinace a společensky nevhodné chování.

Degenerativním mozkovým chorobám můžete nejlépe předejít pomocí celkového zdravého životního stylu, do kterého patří i pravidelné zatěžování mysli, stejně jako vyvážený jídelníček. Nic se ale nemá přehánět a to platí i u stravy.

Ryby s vysokým obsahem rtuti

Pozor bychom si podle několika studií měli dávat zejména na přílišnou konzumaci několika druhů ryb, ačkoliv má tento druh masa hned několik zdravotních benefitů. Některé druhy těchto vodních živočichů totiž obsahují vysoké množství rtuti.

Přítomnost většího množství tohoto neurotoxinu v těle může mít na náš organismus vážné negativní následky. Podel několika výzkumů totiž mimo jiné také přispívá ke vzniku demence.

Ryby s vysokým obsahem rtuti bývají většinou predátoři žijící ve slaných vodách. Jde mimo jiné o mečouna, žraloka nebo královskou makrelu. 

Zdroj: Mayo Clinic, JAMA Network, Express

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Na vině může být i to, jak spíte

Klíčová slova: