Vysoký krevní tlak: Na vině může být i to, jak spíte

Vysoký krevní tlak může zhoršit i to, jak spíte. Konkrétně nadměrné vystavení světlu během noci
  |   zajímavost

Zvýšený krevní tlak trápí celou řadu lidí. Sám o sobě není nijak nebezpečný, rozhodně je ale potřeba se snažit o jeho snížení. V opačném případě nám totiž může způsobit vážné zdravotní problémy včetně onemocnění srdce.

Vysoký krevní tlak vyvíjí přílišnou sílu na stěny cév, což může způsobit mimo jiné i problémy se srdcem, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Nejnebezpečnější na tomto zdravotním stavu je to, že často nemá žádné příznaky, proto je nutné docházet na pravidelné kontroly k vašemu praktickému lékaři, který krevní tlak při každé kontrole změří. V případě zjistění, že se váš krevní tlak zvýšil nad normu, je totiž nutné okamžitě jednat a snažit se tak předejít vážným zdravotním komplikacím, které může způsobit.

Od 18 let je ideální si nechávat krevní tlak kontrolovat pravidelně jednou za dva roky a od 40 let výše už pravidelně každý rok. Existují ale i výjimky, dokonce i od 18 do 39 let u vás může být nutná každoroční kontrola, to záleží na tom, jestli patříte do skupiny lidí, u kterých je větší riziko vzniku vysokého krevního tlaku, nebo ne. To, jak často byste měli docházet do ordinace vašeho praktického lékaře, zkrátka záleží na zdravotním stavu každého pacienta.

Spánek a světlo

K rizikovým faktorům vysokého krevního tlaku patří mimo jiné zejména nedostatečná fyzická aktivita, obezita a příliš soli v jídelníčku. Tento stav může ovlivňovat ale i to, jak spíte, jak dokazují studie.

Pokud máte zvýšený krevní tlak, je nutné, abyste si vaši ložnici co možná nejlépe zatmavili. Výzkumy totiž dokazují, že vystavení světlu přes noc souvisí se vznikem vysokého krevního tlaku. Lidé, kteří si přes noc nechávají zapnutou televizi nebo jim oknem do pokoje prosvítá pouliční osvětlení, mají mnohem větší riziko vzniku tohoto nebezpečného zdravotního stavu.

Zdroj: Express, National Library of Health, Mayo Clinic

KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Pomůže snadná a chutná snídaně. Co si ráno připravit?

Klíčová slova: