Vysoký cholesterol: Pomůže snadná a chutná snídaně. Co si ráno připravit?

S vysokou hladinou cholesterolu vám může pomoci mimo jiné i avokádo
  |   zajímavost

Vysokou hladinou cholesterolu v krvi trpí celá řada lidí. Tento nebezpečný zdravotní stav navíc může vést k mnohem závažnějším onemocněním. Naštěstí ale existuje hned několik způsobů, jak se ho jednoduše zbavit. Jaké to jsou?

Cholesterol je látka v krvi, která má voskovitou texturu. Sama o sobě není pro naše tělo nebezpečná. To se ale mění v momentě, kdy se jeho hladina v krvi nadměrně zvýší, v takovém případě totiž zvyšuje riziko onemocnění srdce.

Vysoká hladina cholesterolu v krvi vede k jeho usazování na stěnách cév, což může postupem času způsobit nedostatečné proudění krve danými cévami nebo vznik sraženiny. Ucpání cév sraženinou může způsobit infarkt nebo mrtvici, tedy velmi nebezpečné zdravotní stavy, které mohou skončit fatálně.

Cholesterol se dělí na tzv. "špatný" a "dobrý" cholesterol. Špatný cholesterol je ten, který se hromadí na stěnách tepen, naopak dobrý cholesterol sbírá částice této látky po těle a vrací je zpět do našich jater.

Mezi rizikové faktory vzniku vysoké hladiny této voskovité látky v našem krevním oběhu patří obezita, nedostatek fyzické aktivity, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, věk vyšší 40 let a nezdravé stravování.

Avokádo

V jídelníčku je nutné se při snaze o snížení hladiny cholesterolu v krvi vyhnout především nasyceným tukům, které můžeme najít v tučných kusech masa a plnotučných mléčných produktech. Vyměnit je můžete za potraviny, které obsahují nenasycené tuky, které hladině cholesterolu v krvi nijak neuškodí. Jednou z takových potravin je mimo jiné i avokádo.

Nedávná studie provedená na státní univerzitě v Pensylvánii dokázala, že konzumace jednoho avokáda každý den pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v krvi v normě. Pravidelná konzumace tohoto ovoce je spojena s nižšími hladinami lipoproteinu, který je známý jako "špatný cholesterol".

Jak přidat avokádo do našeho jídelníčku

Měli bychom se soustředit na přidání tohoto ovoce do naší běžné stravy ve formě zdravých pokrmů, tedy tak, aby jeho benefity zůstaly zachovány. Ideální je zralé avokádo rozmačkat vidličkou na opečený celozrnný toast, posolit ho, opepřit, navrch nakrájet vajíčko uvařené na tvrdo a zdravá snídaně je na světě.

Zdroj: Express, Pennsylvania State Univerzity

KAM DÁL: Běžné jídlo, po kterém můžete oslepnout.

Klíčová slova: