Běžné jídlo, po kterém můžete oslepnout

V syrovém mase se může skrývat celá řada parazitů, jedním z nich je i toxoplasma gondii
  |   zajímavost

Dokonce běžná jídla, u kterých by vás nejspíše ani nenapadlo, že mohou být nebezpečná, mohou být důvodem vzniku poměrně vážných zdravotních problémů. Jedno z nich, které s chutí konzumují miliony lidí po celém světě, může dokonce způsobit i úplnou ztrátu zraku.

Nová studie, kterou provedli výzkumníci na australské Flinders univerzitě, měla pro řadu lidí velmi překvapivé výsledky. Prostřednictvím tohoto výzkumu experti zjistili, že konzumace syrového

nebo nedovařeného masa může mít vážné zdravotní následky. Podle vědců totiž zvyšuje pravděpodobnost ztráty zraku.

V některých případech může syrové maso obsahovat nejrůznější parazity, které lze spolehlivě zničit jeho dostatečnou tepelnou úpravou. V momentě, kdy ale konzumujeme maso syrové, se dostáváme s těmito parazity do přímého kontaktu a výsledkem jsou většinou velmi nepříjemné zdravotní komplikace.

Jedním z parazitů, kteří se mohou nacházet v tepelně neupraveném mase, je toxoplasma gondii, která je většinou spojována spíše s kočkami, které jsou jejími přenašeči, a může způsobit zjizvení sítnice.

„Zjizvení sítnice je často způsobeno zánětem a může někdy vést k odchlípnutí sítnice. Jizvy na sítnici není snadné odstranit, což znamená, že ztráta zraku většinou nejde napravit, nebo může zrak pacienta zůstat zkreslený,“ vysvětlil ředitel klinických služeb Specsavers Giles Edmonds.

Toxoplasma gondii totiž může způsobit nebezpečné parazitní onemocnění, které se nazývá toxoplazmóza. Tento nebezpečný stav nám může způsobit celou řadu nebezpečných komplikací, mezi které patří právě i zánět, jehož následkem bývá zjizvení sítnice.

Ideální tak je se syrovému masu vyhnout a při jeho tepelné úpravě se přesvědčit o tom, že je dostatečně propečené.

Zdroj: Express, Mayo Clinic, Hospital and Healthcare

KAM DÁL: Pískání v uchu: Jaké mohou být jeho příčiny a jak se ho zbavit

Klíčová slova: