Vysoký cholesterol: Pomůže oblíbený nápoj z našeho z dětství

S vysokou hladinou cholesterolu v krvi nám může pomoci mimo jiné i horké kakao
  |   zajímavost

Vysoká hladina cholesterolu v krvi je velmi nebezpečná, může totiž mimo jiné způsobit i infarkt nebo mrtvici. Naštěstí se zvýšenému množství této voskovité látky v krevním oběhu lze vyhnout pomocí několika jednoduchých změn životního stylu, pomůže ale i oblíbená horká pochoutka.

Cholesterol má voskovitou konzistenci a v případě, že ho máme v krevním oběhu až příliš, se může usazovat na stěnách cév, to následně způsobuje vážné zdravotní komplikace. Některé z nich mohou dokonce skončit fatálně.

Mimo jiné se totiž z cholesterolu, který se usadil na stěnách cév, může utvořit sraženina a způsobit mrtvici nebo infarkt.

Vysoká hladina cholesterolu v krvi je ve většině případů důsledkem nezdravého životního stylu. V některých případech vzniká i dědičně. Mohou ji ale způsobit i některá chronické onemocnění, mezi které patří cukrovka, chronické onemocnění ledvin, HIV a AIDS, lupus a hypotyreóza.

Mnohem častějšími faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku vysoké hladiny cholesterolu, jsou obezita, nedostatek pohybu, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, ale i nezdravý jídelníček nebo věk nad 40 let.

Zabránit vzniku tohoto nebezpečného zdravotního stavu tedy můžete především pomocí jídelníčku, který obsahuje zejména jídla s nízkým obsahem soli, ovoce, zeleninu a celoznné potraviny, zvýšením fyzické aktivity a zbavením ze zlozvyků.

Kakao

Může vám ale pomoci i horké kakao. Studie totiž dokazují, že dva šálky 450 mg obyčejného kakaového prášku smíchaného s mlékem denně snižují pravděpodobnost vzniku vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Kakaový prášek totiž obsahuje celou řadu prospěšných živin a minerálů, mezi které patří i flavanoly se silnými antioxidačními schopnostmi.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Pomůže snadná a chutná snídaně. Co si ráno připravit?

Klíčová slova: