Vysoký krevní tlak: Zbaví vás ho běžně dostupná a levná potravina

Česnek nejen snižuje krevní tlak, ale má i protirakovinné a protiplísňové vlastnosti
 

Vysoký krevní tlak je velmi nebezpečný a nežádoucí stav, který může vést k dalším a mnohem závažnějším kardiovaskulárním onemocněním. Naštěstí ale existuje spousta způsobů, jak se tohoto nepříjemného zdravotního problému lehce a levně zbavit.

Vědci zkoumali vliv na hypertenzi jedné velmi běžné rostliny, která je v české kuchyni naprosto nenahraditelná, a výsledky byly překvapivé. Allium sativum neboli česnek má velmi vysoký antihypertenzní potenciál.

Allicin

Tyto léčivé vlastnosti má na svědomí látka, kterou obsahuje, allicin. Studie poukázala na to, že konzumace česneku má pozitivní vliv na snížení krevního tlaku u pacientů, kteří mají zvýšený systolický tlak.

Lidé, kteří mají zdravou hladinu krevního tlaku nebo dokonce nízký krevní tlak, se ale nemusí bát, že by jim konzumace česneku uškodila. Ukázalo se totiž, že allicin snižuje krevní tlak jen u lidí, kteří trpí jeho zvýšenými hodnotami.

„Zaznamenali jsme, že doplňky stravy s obsahem česneku měly na účastníky studie a jejich krevní tlak mnohem větší pozitivní vliv než podávané placebo,“ uvedli vědci ve studii.

Výzkum dále dokázal, že má česnek i pozitivní vliv na snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

„Nejen že pomáhá tělu s relaxací hladkého svalstva, ale také s rozšířením krevních cév,“ upřesnili vědci jeho blahodárné účinky související se zdravím srdce.

Snížené riziko infarktu

Česnek také mimo jiné pomáhá snížit riziko infarktu. Snížením krevního tlaku totiž zajišťuje to, že je srdeční sval méně namáhán a spolu se snížením námahy myokardu se snižuje i pravděpodobnost, že by daný člověk mohl utrpět infarkt.

To ale není jediný způsob, jak nám tato potravina může pomoci se tomuto stavu vyhnout. Výzkumy mimo jiné dokazují také to, že česnek snižuje cholesterol a zvyšuje produkci krevních destiček.

To ale stále není vše. Další studie potvrdily také to, že má protirakovinné, protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak na dlouhověkost? Pomohou vám tyto jednoduché návyky.