Vědci potvrdili: Některá "zdravá" jídla mohou zdvojnásobit riziko vzniku rakoviny

Uměle pěstovaný losos může obsahovat nebezpečné chemikálie
 

Počty pacientů trpících nějakým druhem rakoviny jsou alarmující a bohužel neklesají. Lékaři se proto snaží pacienty seznámit s různými metodami prevence tohoto onemocnění. Existují dokonce i některé zdánlivě zdraví prospěšné potraviny, které mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny.

Složení jídelníčku je velmi důležité jak pro zdravé jedince jako prevence rakoviny, ale také pro pacienty, kteří touto nemocí trpí. Může totiž významně ovlivnit nejen riziko jejího vzniku, ale dokonce i to, jak rychle se v těle šíří.

Tato oblíbená potravina může zvýšit riziko vzniku této nemoci dokonce dvojnásobně.

Losos

Tento druh ryby je oblíbený po celém světě, protože je vzhledem ke svému vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin považován za zdraví prospěšnou součást stravy.

To platí ale spíše u lososa, který byl odchycen ve volné přírodě. Ryby, které jsou pěstovány uměle v sádkách, zdravotní benefity jejich divokých soukmenovců často postrádají.

Studie publikovaná roku 2004 zjistila, že uměle pěstované druhy lososa mohou mít negativní dopad na naše zdraví, protože obsahují škodlivé látky, které jsou pro naše tělo vysoce toxické.

Tyto látky mohou být nalezeny i v lososech odchycených v divoké přírodě, ale pouze v mizivém množství.

Nazývají se Polychlorované bifenyly a jedná se o nebezpečné průmyslové chemikálie. Jejich použití je již přes 10 let zakázáno, ale stále dochází ke kontaminaci některých potravin jejich pozůstatky v životním prostředí.

Lékaři varovali před tím, že uměle chovaný losos může mít za následek zvýšené riziko vzniku rakoviny poté, co zjistili, že tento druh lososa bývá kontaminován právě polychlorovanými bifenyly.

Podle vědců je tedy při nákupu lososa potřeba hledět na jeho kvalitu, tedy na zemi, ve které byl odloven. Lokálně pěstovaní a mnohdy také mnohem levnější lososi mohou našemu tělu spíše uškodit, než pomoci.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jste neustále unavení a nemáte energii? Může to být příznak chronické choroby.