Varroáza děsí včelaře, nová interaktivní mapa má pomoci

Varroáza je pro včelstvo velmi nebezpečná
 

Varroáza je strašákem každého včelaře. Státní veterinární správa přichází s mapou, která má v boji s touto nemocí pomoci. Obsahuje aktuální informace, varování před jejím výskytem i léčebné režimy.

Státní veterinární zpráva připravila pro včelaře novou užitečnou pomůcku. Na svých webových stránkách spustila mapu s aktuálním přehledem rozšíření nebezpečné nemoci ve všech oblastech České republiky.

Nová mapa nabízí užitečné informace

Mapa umožňuje přesné vyhledávání podle oblasti nebo podle dne, ke kterému potřebuje včelař dané informace zjistit. Data, která jsou do systému zanesená, nejsou starší než 24 hodin.

V zimě provedli odborníci šetření výskytu varroázy, na jehož základě Státní veterinární správa vyhlásila léčebné režimy pro letošní rok. Včelaři si mohou pomocí této mapy zjistit, jaká a jak častá ošetření včelstev by měli provádět. Navíc se nabízí funkce vzájemného porovnávání jednotlivých oblastí.

Nemoc může vyhubit celá včelstva

Mapu rozšíření varroázy najdete zde

Podle posledních šetření se počet nakažených včelstev pomalu snižuje a včelařům ve středu Čech propuknutí nákazy nyní nehrozí, přesto by měli být obezřetní. „Jak již bylo mnohokrát řečeno, nejdůležitější a nezastupitelnou roli má každý jednotlivý včelař. Je potřeba, aby bedlivým sledováním zdravotního stavu svých včel dokázal rychle a adekvátně reagovat,“ říká tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Varroa destructor

Varroázu způsobuje malý roztoč

Nebezpečná včelí nemoc se v České republice objevila poprvé v 70. letech. Způsobuje ji roztoč Varroa destructor, který saje včelám hemolymfu (včelí krev – pozn. red.), napadá plody i dospělé a původně silné jedince.

První projevy nákazy se projevují slábnutím včelstev a líhnutím špatně vyvinutých nebo zdegenerovaných včel. Pokud se onemocnění objeví včas, může včelstvo zachránit léčebná látka, která se aplikuje přímo do úlu. Největší nebezpečí hrozí včelám přes zimu, při masivním napadení i na podzim. Když ale včelaři nejednají okamžitě, mohou být důsledky fatální. Preventivní opatření při silném výskytu varroázy nakazují, aby bylo včelstvo spáleno.

„Za minulou sezonu mi uhynula třetina včel, nižší produkce medu bude znamenat zvýšení cen,“ říká dlouholetý včelař.