Sfinx - tak trochu jiná kočka. Proč se rozhodnout právě pro její chov?

Na dotek hebká, mazlivá a „ukecaná“ - to je sfinx
 

Bezsrstá kočka je vhodná pro alergiky, ale má i další přednosti. V čem je jiná než ostatní plemena, a na co si při jejím chovu dávat pozor?

O kočkách je známo, že jsou prostě své. Pohladit se nechají, jen když chtějí a jsou rády o samotě. To však neplatí o sfinx.

Povaha kočky Sfinx

 „Je to snad nejpřítulnější kočka na světě, která opravdu potřebuje vaši pozornost,“ říká chovatelka těchto koček Lenka Blažková. Podle ní jsou sfinx inteligentní, mazlivé a hravé, rádi si s vámi „povídají“. „Toto plemeno je vhodné nejen pro alergiky, ale i pro lidi, kteří hledají opravdového mazlíčka. Radost udělá osamoceným lidem i rodinám s malými dětmi. Nikdy ji nesmíte úplně izolovat od okolního světa. Bude spokojená v domácnosti, kde se jí bude někdo věnovat a pokud to není možné, bude vděčná za dalšího zvířecího kamaráda, ať je to již další kočka nebo i pes,“ shrnuje povahu a potřeby sfinx chovatelka.

I péče o tuto kočku je trochu odlišná. Jak tedy o ni co nejlépe pečovat?

Koupání

Tím, že sfinx nemají srst, kůže se jim mastí a mastnota se nevstřebává do srsti, musí se pravidelně koupat. Na tlapkách ulpívají i kousky steliva apod. Prašné stelivo se uchycuje na kůži. „Z vlastní zkušenosti mohu říci, že je lepší sfinx naučit na koupání ve vaně s páníčkem, sice trochu pobroukává, ale vesměs se nechá vykoupat bez problému,“ doporučuje chovatelka Lenka Blažková.

Čištění oušek

Uši se musí pravidelně čistit. „Doporučuji na první čistění návštěvu veterináře, aby vám ukázal, jak čištění provádět. Není to zrovna jednoduché a lepší je dělat to ve dvou – Sfinx toto zrovna nemilují, ale je to nutné,“ říká Lenka Blažková.


Stříhání drápků

Drápky se sfinx také stříhají. Doporučuje se je alespoň trochu zastřihávat a do místnosti, kde sfinx "bydlí", dát alespoň jedno škrabadlo. Předejdete tak nežádoucímu škrábání sedaček, koberců apod.

Strava

Sfinx není vybíravé plemeno, má ráda všechno a je to velký jedlík. Proto je třeba dávat pozor na to, aby se nepřejídala. Předejdete tak nejen obezitě, ale i zvracení z přehnané konzumace jídla. Ideální je nechat ji nasypané granule v misce celý den a ráno či večer přidat například trochu masa z konzervy.