Jaké přípravky jsou nejúčinnější proti blechám a klíšťatům?

V případě preparátů proti blechám a klíšťatům je nutné zásadně rozlišit, zda se jedná o psa či kočku
 

 Na trhu existuje mnoho preparátů, které se i díky reklamě tváří jako nejúčinnější. Na to, jaké dokážou skutečně kočku či psa před parazity ochránit, jsme se zeptali MVDr. Petra Košaře z veterinární ordinace v Říčanech.

Pane doktore, můžeme použít pro kočku i psa stejný přípravek?

V případě preparátů proti blechám a klíšťatům je nutné zásadně rozlišit, jedná-li se o psa či kočku. Řada preparátů vhodná pro psy je totiž pro kočky až smrtelně jedovatá. 

Jaké preparáty jsou podle vás nejlepší pro kočku a jak je dávkovat?

Pro kočky se nejběžněji používají spreje a pipety ( spot- ony) s účinnou látkou fipronyl. Důležité je však dodržet dávkování, zejména u sprejů majitelé často aplikují dávku nižší a tím je postřik nefunkční. U pipet ( spo-onů) i sprejů platí, že je nutné za měsíc, při velkém množství parazitů lépe již za 3 týdny zopakovat.  Z obojků doporučuji Foresto – vydrží 8 měsíců, není cítit a je voděodolný nebo Sergeants Dual action – vydrží 6 měsíců je však aromatický a také on je voděodolný.

A které byste doporučil pro psy?

U psů je situace výrazně jiná. Zde je spektrum účinných látek daleko širší. K nejúčinnějším pipetám (spot-onům) patří Advantix a dále Vectra 3D oba navíc působí i repelentně na komáry musí se opakovat 1x za měsíc. Mezi nejúčinnější obojky patří Kitlix a Foresto ( Foresto nezapáchá a působí 8 měsíců). Jednoznačně neúčinnějším preparátem se však jeví tableta Bravecto , které působí 3 měsíce a nevadí jí ani šamponování psa.

 Při výběru konkrétního preparátu je nutno vždy brát v úvahu velikost psa, četnost koupání šamponem, zda je v bytě či venku a eventuelně i stránku ekonomickou.

www.veterina.iap.cz