Z praxe veterinářky: pes, který lovil motorky i ten, který strachy nečůral

I psi se mohou dostat do péče psychologa
 

Hana Žertová je nejen veterinářkou, ale i zvířecím psychologem. Za dobu, kdy pomáhá psům a kočkám odstranit nejrůznější poruchy chování se setkala i s těmi nejzvláštnějšími případy.

Co dokáže strach z ohňostroje

Asi nejkurióznějšími bylo v její praxi chování dvou psů: „První je teriér se strachem z ohňostroje. Po Silvestru byl chudák tak vyděšený, že se na ulici nedokázal ani vyprázdnit. Majitelé ho tedy dvakrát denně vyváželi autem na louku k lesu, kde byl v zimě a časně zjara klid. Tam se pejsek uvolnil, proběhl a vyprázdnil. Ovšem jednoho dne se z lesa ozval datel, a s výlety byl konec – to ťukání zobáku pejskovi příliš připomínalo zvuky ohňostroje a petard. Nezbylo, než mu nasadit léky tlumící strach,“ vypráví MVDr. Žertová, aby vzápětí přidala ještě kurióznější případ.

Čtěte také: O převýchově psů

Lovec všeho

„Druhým nezapomenutelným pacientem byla mladá fenka pitbula, kterou si majitelé přivedli z útulku. Měla tak silný lovecký pud, že lovila nejen všechny motorky, auta i autobusy, ale také výtah v domě, kde bydlela, a to zvenčí (sledovala ho v šachtě a doprovázela ho s mocným štěkotem po schodech nahoru a dolů) i zevnitř (dorážela na dveře, ale i na spolucestující). Umíte si asi představit, jak vyděšení byli všichni nájemníci, a jak nešťastní byli majitelé fenky. Bylo velice těžké dostat její chování pod kontrolu.

Setkali jste se i vy s nějakou poruchou chování u kočky nebo psa? Podělte se s námi.

Klíčová slova:
pes