Toulavé Tlapky zachraňovaly psy z útulku hrůzy

FLUX. 2 roky kříženec střední velikosti. Provedeno odčervení, podání spot-on Advantix, kontrola čipu - nemá. Plachá povaha, evidetně fyzicky bitý, kočky ani psy neřeší.
 

Ve Žďáře nad Sázavou se nacházel azyl, ve kterém žila zvířata v naprosto příšerných podmínkách. Nebýt pomoci veterinářky a jiného útulku, zřejmě by situace byla ještě horší.

Na to, v jakém stavu jsou psi z útulku ve Žďáru, upozornila veterinářka paní Dobrovolná, díky níž se podařilo odebrat psy během několika dní. Ta se obrátila o pomoc i na sdružení Toulavé Tlapky. „Převzali jsme deset pejsků, z toho byla jedna fena a tři štěňátka, která jsou nyní v azylu Rafael o.p.s., dále jedna fenka, která hned na místě odjela se svým novým páníčkem, a pět pejsků šlo k nám do azylu u Poděbrad,“ říká Denisa Zárybnická z Toulavých Tlapek.

Týraná zvířata v útulcích

Asi každého z nás napadne, jak je možné, že útulek, který by měl naopak zvířatům pomoci, dopustí, že ještě více trpí. Když k tomu přičtete, že za péči o tato zvířata dostává útulek peníze, je to opravdu nepochopitelné. „Je to velmi špatná situace, bohužel ne ojedinělá. Takovou práci musí člověk dělat celým svým srdcem, nestačí láska, ale nutná je i zodpovědnost a dodržování určitých pravidel. Pokud to někdo dělá pro peníze, nebo z jiného důvodu, časem se to na té práci pochopitelně odrazí,“ říká k tomu Denisa Zárybnická. 

Rozhovor sDenisou Zárybnickou o psí výchově a převýchově si můžete číst zde.

Hledají nový domov

Denisa Zárybnická kromě toho, že pomáhá opuštěným psům s nimi, umí s nimi i pracovat. Ne vždy je jednoduché takto týraná zvířata odchytit. „Čtyři psi byli socializovaní a přátelští, pátý je hodně bázlivý až agresivní, zřejmě ho nikdo nehladil ani nevenčil několik let. Pejsky jsme odchytli v útulku na vodítko, někteří šli po svých, ten agresivní pejsek dostal náhubek a museli jsme ho vzít v náručí. Jeden největší černý pes na nás zle štěkal a vrčel, ale umím s takovými psy komunikovat, takže za pár minut se mazlil a odešel na vodítku bez náhubku,“ vypráví Denisa Zárybnická. Pejsci jsou nyní již po kastraci a očkování, čtyři z nich již mohou odejít do nového domova. Nejvíce by útulek uvítal, aby si pro pejsky přijeli co nejdříve noví majitelé.

Jak můžete pomoci

Jelikož za krátkou dobu útulek přibral do své péče větší počet psů, potřebuje pomoc. „Město nám uhradilo přes 2 000 Kč za veterinární péči, ale celkové náklady budou cca 3 tisíce na jednoho pejska, neboť je necháváme i kastrovat, čipovat a kompletně očkovat. Uvítáme finanční prostředky, ale i masové konzervy. Své příspěvky na pomoc Toulavým Tlapkám můžete posílat na č. účtu 216955754/0300.