Péči o srst potřebují všichni psi II.

Čerstvě upravený foxteriér zkušenou střihačkou
 

Dobře ostříhat, otrimovat či upravit psa na výstavu nedokáže každý. Podle čeho poznat dobrý psí salon? A jak je to s přípravou psů na výstavu?

Střihač má být přirozenou autoritou

„Takoví lidé většinou s kázní psů nemají vážnějších problémů. Pes je velmi citlivý a vnímavý tvor, který velice rychle odhalí, komu se dostal do rukou. Vhodně zvoleným způsobem převzetí psa, oslovením, pohlazení, zaujetím, povzbuzením, pamlskem, hrou, masáží lze odbourat prvotní nedůvěru, stres, eventuelně špatnou předchozí zkušenost zvířete. Ten, kdo se rozhodne profesionálně upravovat psy, by měl být rozhodně člověkem s jistými chovatelskými zkušenostmi. Ideální samozřejmě je, když je aktivním chovatelem, vystavovatelem a pokud má k tomu i zkušenosti s jakýmkoli druhem výcviku, je to člověk na svém místě. Může totiž nejen psa fundovaně upravit, ale být také nápomocen majiteli dobrou radou v oblasti výchovy, výcviku, odstraňování nežádoucího chování, výživy, komplexní péče o srst pro běžný život i pro přípravu na nejrůznější chovatelské akce,“ míní Věra Vitnerová z kladenského psího salonu.

Proto by měl majitel zvolit zavedený salon s komplexně nabízenou péčí a s personálem, který své práci opravdu rozumí a bude o psa pečovat, tak, že výsledkem bude nejen spokojený majitel, ale také pěkně vyhlížející miláček.

Čtěte také: O správně zvoleném střihu a o tom, co chovatelé někdy opomíjejí

Jak poznáte dobrý psí salon

  • příjemné, čisté a klidné prostředí 
  • přívětivý, flexibilní  a vstřícný personál
  • komplexní péče
  • vlídné zacházení se zvířaty
  • dobré reference
  • případně bonusové akce pro stálé a nové klienty, které motivují k pravidelné spolupráci

Příprava psa na výstavu

„Je časově nesmírně náročná záležitost, vždy rozhoduje výsledek. Střihač by měl nejen ovládat standard střihu, do kterého se pouští, ale také zvolit střih, který bude psovi skutečně slušet a udělá z něj v jeho provedení skutečně toho top jedince. Není nic horšího, než věta v posudku rozhodčího na výstavě, že pes je kvalitní, ale příště by bylo lepší zvolit jiného střihače," říká závěrem Věra Vitnerová.

 

 

 

Klíčová slova:
pes