Nejčastější virózy čtyřnohých mazlíčků: kočičí rýma

Nemocné kočce byste měli zajistit klid, dotatek tekutin a vhodnou stravu
 

Toto onemocnění je u koček poměrně časté. Nepříjemné je, že léčba je většinou dlouhodobá a často přechází do hnisavých zánětů.

„Virózu způsobují herpesviry (u člověka původce oparu) a kaliciviry. Jedná se o nepříjemné a vleklé onemocnění často komplikované bakteriální infekcí přecházející do hnisavých forem rýmy a zánětů v oblasti očí,“ říká MVDr. Veronika Grollová.  

Příznaky onemocnění

Onemocnění se projevuje hlenohnisavým výtokem z nosu, který je někdy s příměsí krve. Dále má kočka ztížené dýchání, otoky víček a hnisavé výtoky z očí. „I po zaléčení se toto onemocnění může vracet. Nejvíce trpí koťata a oslabení jedinci. Při komplikované formě s bakteriální infekcí je nutné podávat antibiotika,“ vysvětluje veterinářka.

Čtěte také: O psincovém kašli. Jak se projevuje? A jak ho léčit?

Jak kočičí virózu léčit

Hlavní je zajistit kočce klid, teplo, dostatek tekutin a vhodnou - nejlépe kašovitou – stravu. Je nutné také opatrně ošetřovat okolí nosu a očí. Na to je možné použít například odvar z heřmánku nebo řepíku, do očí pak čistící kapky. Ideální je postižené jedince separovat od zdravých, jelikož je tato viróza je velmi infekční mezi kočkami.

Co byste ještě měli vědět a co opravdu nikdy nedělejte

  • Proti původcům viróz psů a kočičí rýmy lze zvířata vakcinovat.
  • Normální teplota u koček 38-39 °C.
  • U psa a především kočky opravdu nikdy nepoužívejte léky na bázi paracetamolu -  například Paralen a jemu podobné ani ibuprofenu. Tyto léky jsou totiž silně toxické a můžou vašeho miláčka zabít i v nízké dávce.
  • Bez porady s veterinářem raději nikdy nedávejte zvířatům lidské léky. Některé se pro zvířata sice používají především i proto, že se ve veterinární farmacii jejich obdoba nevyplatí vyrábět kvůli nízkému nákladu. Jedná se většinou o léky na srdce, oftalmologické preparáty, hormonální přípravky. Vždy je ale potřeba konzultovat jejich použití s odborníkem a upravit dávkování.

 

Klíčová slova: