Pozor na štěňata z množíren

Pejsek z množírny vám může způsobit více starostí než radosti
 

Uvažujete-li o tom, že si pořídíte psa, pak buďte opatrní, od koho jej budete kupovat. Můžete totiž narazit na pejska z nekontrolovaného chovu…

„Všichni psi bez průkazu původu jsou od množitelů, ať už malých nebo velkých. Rozdíl je pouze v tom, jestli štěňata žijí v bytě, na zahradě nebo v kleci. Ve všech případech se jedná o nekontrolovaný chov bez jakéhokoliv chovatelského záměru s vysokým rizikem dědičně přenosných chorob, které často vedou i k velmi bolestivé smrti v nízkém věku,“ říká Nikol Schneiderová z iniciativy Stop množitelům.

 Průkaz původu není jen papír na výstavy

 Je to informativní úřední list, díky kterému může zájemce o štěně zjistit případné nástrahy vybraného štěněte podle celé linie předků. Může si na příklad zkontrolovat, jestli prarodiče nejsou zatíženi na dysplazii kyčelního kloubu nebo jak vyšly srdeční zdravotní testy. Tomu všemu potom odpovídá i cena kupovaného štěněte. Nejde pouze o "značkového psa", ale především o všechnu péči okolo.

Od koho si pejska pořídit

„Pokud chce zájemce o štěně určité plemeno, mou radou je jít vždy do FCI certifikované chovatelské stanice a hledat chovatele, který má nejen úspěchy na výstavách, ale se psy chodí i do přírody nebo dělá sporty, i pouze rekreačně. Tam je potom jistota, že mu jde skutečně o jeho psy, o kvalitní zdravé odchovy,“ říká Nikol Schneiderová.

Mohlo by vás také zajímat: Problematika množíren se netýká jen psů, ale i koček

Při koupi pejska se řiďte těmito radami

  • Zeptejte se chovatele na jeho chovatelský záměr
  • Ptejte se kromě vzhledu hlavně na zatížení dědičnými chorobami, na rodiče, prarodiče, jaké testy se rodičům dělaly.
  • Projděte si internet a zjistěte si o plemeni, na jaké zdravotní problémy nejvíce trpí.
  • Vybírejte psa alespoň stejně dlouho, ideálně ještě déle, než si vybíráte telefon nebo automobil.
  • Zkuste ve svém okolí najít někoho, kdo se v problematice psů vyzná a provede vás výběrem štěněte.

Když narazíte…

Štěně z množírny může být podvyživené, trpět silnými průjmy, infekčními nemocemi, bolestivými deformacemi nohou, srdečními chorobami, jednoduše neskutečně rozsáhlou škálou velmi nákladných problémů. Ničeho z toho si nemusíte na první pohled všimnout. „Množitelé umí psy připravit velmi pečlivě. Případně vás zavedou do smradlavého domu a donutí vás si koupit štěně pod nátlakem lítosti z prostředí. V takovém případě utíkejte. Každou koupí podporujete krutý byznys s utrpením,“ říká na závěr Nikol Schneiderová.



 

 

Klíčová slova:
pes