Světový den zvířat má připomenout ohleduplnost

Na světě je odhadem 500 miliónů psů a více než polovina je toulavých a opuštěných
 

Slaví se 4. října na počest Sv. Františka z Assisi, který se věnoval péči o opuštěná zvířata. Poprvé byl  World Animal Day vyhlášen v roce 1931 ve Florencii.

Oslavy na Pankráci

Nadace na ochranu zvířat uspořádala v sobotu 3. října 2015 v pražském parku Na Pankráci oslavu, které se zúčastnila také Marta Kubišová. Součástí akce byla prezentace útulků pro opuštěná zvířata a záchranných stanic pro volně žijící živočichy. Návštěvníci mohli zhlédnout živé netopýry, dravé ptáky a jiné volně žijící živočichy ze záchranných stanic i přehlídku miniaturních koní.

Welfare čili pohoda zvířat je stav fyzické a psychické harmonie s prostředím 

Veterinární kontrola

Ke svátku se samozřejmě hlásí i veterinární správa, která připravila přehled své činnosti v letošním roce. "V období od 1. ledna do 30. září letošního roku provedli úřední veterinární lékaři v oblasti welfare přes 6 000 kontrol u více než 12 milionů zvířat. Více než dvě třetiny z těchto kontrol proběhly v chovech zvířat, kterých zde bylo zkontrolováno takřka osm milionů. Přepravy zvířat se týkalo 371 kontrol 3,8 milionů zvířat. V celkem 664 případech bylo zjištěno nedodržení platné legislativy, drtivá většina z toho (619) v chovech zvířat. Na základě kontrolních zjištění bylo podáno 251 podnětů k došetření obcím a veterinární správa uložila 414 pokut v celkové výši přes jeden milion korun. Případy, kdy vzniklo podezření ze spáchání trestného činu, byly oznámeny orgánům činným v trestním řízení (PČR). V letošním roce se také jednalo již o sedm případů podezření trestného činu týrání zvířat, které byly oznámeny policii," sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Zákon na ochranu zvířat č. 246/1992 Sb. ukládá všem osobám chránit zvířata před týráním a zakazuje všechny formy propagace týrání zvířat.

Konference v Brně

Na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se 8. října uskuteční odborná konference s mezinárodní účastí o welfare. Bude zaměřena na chov a přepravu drůbeže, záchrana volně žijících živočichů, chov psů a také ochranu vodních živočichů.

 

Klíčová slova: