Klidná kočka vhodná do bytu?

Zobrazit fotogalerii (10)
 

Pokud hledáte rozvážnou a klidnou kočku, které vám nepoleze po garnýžích, pak je britská kočička správnou volbou. Je to velmi vlídné a nekonfliktní plemeno. Má ale i jiné vlastnosti…

Krátkosrstá se nerada mazlí

„Pokud však nemá chuť se mazlit, tak ji nepřesvědčíte. Právě ona rozhoduje o tom, zda se jí chce mazlit nebo ne. Obecně britské kočky nemají rádi nošení v náruči anebo muchlování na klíně. Mají rádi jistotu a pevnou půdu pod nohama,“ říká Lukáš Vaněk z chovatelské stanice v Milovicích.

Dlouhosrstá je pravý opak

Jinou kapitolou jsou podle něj dlouhosrsté britské kočky, jejichž chov se postupně v Čechách rozšiřuje. „Také se nám narodilo pár dlouhosrstých koťátek. Byť se jedná stále o britskou kočku povaha „dlouhosrsťátků“ je hodně odlišná. Jsou daleko více kontaktní - někdy až vlezlé. Stále se chtějí mazlit,“ vysvětluje Vaněk. A také zdůrazňuje, že péče o jejich srst je daleko více náročná. Pokud ji majitel zanedbá, musí přijít na řadu nůžky.

Raději ji nechte doma

„Naše kočky žijí výhradně doma. Dovedu si velmi dobře představit, pokud nový majitel by mohl kočičce poskytnout bezpečnou venkovní voliéru s volným vstupem domů.  Volný pohyb mi je však přímo proti srsti, dříve nebo později se přihodí nebezpečná situace,“ říká chovatel Vaněk. Kontakt s volně žijící další kočkou může čítat nebezpečí v podobě nákazy a to i smrtelné. Dalšími nebezpečími může být i pes, otrávená myš, ale i krádež kočičky.

Čtěte také: Co udělat pro bezpečí kočky, která chodí ven

A jak britskou kočku poznáte?

Britské kočky jsou zavalité a mohou se vyskytovat v cca 150 barevných kombinací včetně různých barev očí. Jsou však daná pravidla. Například typická modrá britská kočka nesmí mít jinou barvu oka nežli oranžovou. „Často se může vidět oko žluté což je špatně. Také lze najít kočičku, která může mít každé oko jiné, jedno modré, druhé oranžové. Srst by měla být krátká a křupavá. Britské kočky mají dvě srsti, tu co vidíte a pod ní mají jemnou a hustou srst, které dělá kočku nadýchanou,“ vysvětluje Vaněk.  

Kočky potřebují kvalitní pestrou stravu

„Od nás odcházejí koťátka vždy pokud možno naučená na pestrou stravu. Základem jsou kvalitní granule, syrové maso, vařené maso, mléčné výrobky typu tvaroh, smetana, sýry. Určitě čas od času ryba a různé pamlsky pro kočky,“ doporučuje chovatel Vaněk.

Test: Co víte o kočkách?

Další nezbytná péče

Podle Vaňka by měla být každá kočička jedenkrát ročně očkovaná. Vakcinace proti vzteklině není u koček povinná a ani ji nedoporučuji, pokud kočička žije výhradně doma. Určitě je třeba kočičce podat přípravky na odčervení a to zejména pokud se krmí syrovým masem, nebo sdílí domov např. se psem. Doporučuje se alespoň dvakrát ročně. Určitě je zapotřebí kočičce kontrolovat stav oušek, zda nejsou příliš špinavá, kontrola tlamičky, zda se nerýsuje problém se zuby nebo dásněmi. Dále je nezbytná kontrola a zastřihávání drápků. Péče o srst není náročná, stačí občas vyčesat. Pozor však na velmi husté kartáče, tím vytrháte všechnu podsadu a kočka po vyčesání tímto kartáčem může vypadat zplihle.

 

Klíčová slova: