Lidi kočky vyhazují jako odpadky

Bílý kocourek Dasty hledá nový domov. Je milý, ale hluchý
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Říká Andrea Urbanová, předsedkyně sdružení útulku pro kočky v Tmáni u Berouna. Povídali jsme si s ní o tom, co ji nejvíce trápí, jak jsou na tom zdravotně kočky z útulku i o tom, jakou pomoc azyl potřebuje.

Kolik je u vás v současné době koček?

Devadesát. Máme téměř naplněno kapacitu. Nejvíc přijímáme koťata. Doslova je sbíráme po ulicích.  Nedávno nám volali lidé, že u Hořovic viděli, jak někdo vyhodil koťat z auta. Jeli jsme tam, ale už jsme je nenašli. Těch případů je ale moc. Lidé například zdědí dům, kde jsou kočky. Co myslíte, že udělají – dům si nechají a kočky vyhodí.

Blíží se Vánoce, myslíte, že po nich bude nával ještě větší?

Myslíte jako nevhodný dárek. Ne, to ne, to je spíš u psů než koček. Právě teď je to nejhorší. Lidé kočky nekastrují a pak jsou přemnožené. To je největší problém.

Když si budu chtít pořídit kočku z útulku, nemusím mít strach z nějaké nákazy?

Samozřejmě, že infekční kočku bychom nikomu nedali. Ale je pravda, že tato zvířata se převážně dostávají do utulku zbědované a trvá někdy i delší dobu než se vyléčí. Pokud má kočička nějaký zdravotní handicap, jsou o tom zájemci informováni a je na nich zda půjdou do adopce.

Čtěte: Psí smečka děsí Týnec

Jak se kočky umisťují do nových rodin?

Dnes docela těžko. Trvá to třeba i půl roku. Proto s nimi jezdíme na umisťovací výstavy. Jedna se bude konat v Praze Modřanech – 29. listopadu a druhá 12. prosince v restauraci U chlupatýho ducha. Snad se podaří alespoň některým kočičkám najít nový domov.

Co v současné době nejvíc potřebujete?

Hlavně kvalitní konzervy, ale uvítáme i finanční pomoc, abychom měli na veterinární péči. Také kdyby někdo pomohl se stavebním materiálem, abychom kočkám mohli zvětšit prostory. Pokud chcete pomoci, pak se můžete obrátit na Andreu Urbanovou, tel: 604 519 377.