Parazité, kteří mohou ohrozit vaše zdraví

Pro vaše zdraví i vašich miláčků je prevence v podobě pravidelného odčervování nutná
 

Škrkavky, tasemnice, měchovci a tenkohlavci jsou vnitřní parazité, kteří představují hrozbu nejen pro zvíře, ale i pro člověka. Nepodceňujte pravidelné odčervování…

Takzvané zoonózy jsou onemocnění přenosná ze zvířete na člověka. Jednou z takových je například onemocnění echinokokóza, za kterým stojí zástupce tasemnice - měchožil zhoubný. Měchožil se do těla psů a koček dostává pozřením svých mezihostitelů, například hlodavců.  Ve střevech se pak vyvíjí v dospělou tasemnici, která produkuje vajíčka, které zvíře vylučuje svým trusem do okolí. Pak už jen stačí, aby kontaminovanou hlínu s vajíčky tasemnice pozřelo dítě či dospělý. Výskyt nákazy u člověka je sice nízký, ale určité riziko zde přesto je.

Pozor i na škrkavky

Škrkavka je vnitřní parazit, který parazituje ve střevě psů a koček. V dospělosti může škrkavka dosahovat velikosti 5–15 cm. Denně vyprodukuje až 200 tisíc infekčních vajíček, které zvíře vylučuje svým trusem do okolí. Při nedostatečné prevenci mohou s vajíčky škrkavek přijít do kontaktu ostatní psi a kočky, ale stejně tak i děti, které si hrají na pískovištích, která byla kontaminována. Infekční vajíčka mohou ulpít i na spadaném podzimním ovoci, které následně zkonzumuje dospělý člověk. Pokud k pozření vajíček dojde, vytvoří se v lidském střevě larvy. Ty následně proniknou do krve, která je rozšíří po celém těle. Dojde-li k zachycení larvy, vytváří se zánětlivá reakce a lidské tělo bojuje s larvární toxokarózou. Nejčastěji se larvy vyskytují v oku, mozku a ve svalech.

Prevence? Pravidelné odčervování

Pravidelným odčervováním chráníte nejen vaše zvíře, ale i sebe a své okolí. Psy lze odčervovat například pomocí tablet Drontal, které jsou veterinárním léčivým přípravkem a zvíře účinně zbaví parazitů. Pro kočky jsou určeny speciálně tvarované tablety Drontal pro snazší podání. Jedná se také o veterinární lék, který působí proti oblým i plochým červům.

Čtěte: Jak správně odčervovat

Odčervením zbavíte zvíře parazitů, které má v daný okamžik ve střevech.  Ale už při následující vycházce se může znovu nakazit parazity. Jediná prevence je tedy pravidelné odčervování alespoň jednou za tři měsíce. Pro lepší kontrolu pravidelnosti odčervování si můžete stanovit, že zvíře budete odčervovat například vždy s příchodem nového ročního období.