Upečte si preclíky za pár minut. RECEPT

Upečete si preclíky k dobrému vínu, nebo prostě jen tak
 

Preclíky se hodí k zakousnutí při popíjení dobrého vína, k poklidným večerům s přáteli nebo jako svačinka pro děti. Udělejte si domácí preclíky za pár minut podle našeho receptu.

Preclíky jsou v Čechách oblíbené od dob Rakousko-Uherska, kdy jsme je převzali od německých pekařů. V Evropě si na nich lidé ochutnávají již více než tisíc let. Jejich typický tvar znázorňuje založené ruce nebo symbol nekonečna.

Testovali jsme pro vás nekalorické muffiny, podívejte se, který recept zvítězil.

Na domácí preclíky si připravte:

2/3 hrnku vlažné vody

2 hrnky hladké mouky

1 zarovnanou lžičku sušeného droždí

1 kávovou lžičku medu

1 kávovou lžičku soli

1 vejce

Mořskou sůl (hrubou)

 

Těsto důkladně propracujte

Do mísy nalijte vodu, přidejte med, sůl, přisypte mouku a dodejte droždí. Suroviny propracujte do hladkého těsta, dejte si pozor, ať v něm nezůstanou hrudky.

Připravené těsto si rozdělte na menší části, z kterých si vyválejte válečky o průměru půl centimetru, délka záleží na požadované velikosti preclíků. My doporučujeme kolem dvaceti pěti centimetrů.

Preclíky vytvarujte jednoduchým smotáním a položte na pekáč s pečícím papírem. Přikryjte je vlhkou utěrkou a nechte asi hodinu kynout.

Upečte si domácí croissanty, výborný recept jsme pro vás připravili zde.

Mezitím si předehřejte troubu na 200°C.

Po vykynutí potřeba preclíky ušlehaným žloutkem a posypte je solí. Podle chuti je můžete posypat nastrouhaným sýrem nebo kmínem.