Zahradní jezírko stylově. Vyberte si do něho ty nejlepší rostliny

Leknín je základem každého zahradního jezírka
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Zahradní jezírka si zaslouží ty nejhezčí okrasné rostliny. Které to jsou? Nezapomínejte ani na okolí jezírek, vysázejte kapradiny nebo půdokryvné trvalky.

Zahradní jezírka jsou evergreenem mezi zdobícími prvky okrasných zahrad. Co by to ale bylo za jezírko, kdyby ho nezkrášlovaly rostliny. Nejen že tyto rostliny v jezírkách působí jako okrasa, zároveň jsou přírodní čističkou vody. Ne všechny jsou k tomu však určené. Které vám v jezírku poslouží nejlépe?

Je dobré mít na paměti, že ne všechny vodní rostliny jsou stejné. Některé koření na dně, jiným stčí mít kořeny pár centimetrů pod hladinou.

Leknín nesmí v žádném jezírku chybět

Leknín je nejoblíbenější vodní rostlina, která patří do skupiny rostlin kořenících na dně. Aby se mu dařilo, potřebuje hloubku od padesáti centimetrů, hloubka jezírka může přesáhnout i dva metry. Květy leknínů by však neměly pokrýt více než polovinu plochy hladiny, rychle se rozrůstají.

Můžete si vybrat i vyšlechtěné miniaturní lekníny, kterým k růstu postačí hloubka dvaceti centimetrů. Na výběr máte ze široké barevné škály, nechte své jezírko hrát více barvami.

Půlmetrovou hloubku potřebují i další vodní rostliny

Podobný leknínu je stulík. V Čechách můžete pěstovat stulík malý nebo žlutý. Na rozdíl od leknínu

stulíky většinou po vyklíčení ze semen rostou několik let jako ponořené rostliny a teprve potom se objevují na hladině a kvetou. Stulík je kriticky ohrožený a vymírající druh rostliny, v přírodě se vyskytuje více pouze kolem jižních Čech.

Orobinec neboli doutníky dávají jezírku kouzelný nádech. Jejich pěstování není nijak náročné. Rákosí vysaďte do hloubky mezi třiceti až osmdesáti centimetry do hlinitopísčité půdy. Množit je můžete kdykoli pouhým oddělením trsů.

Orobinec zdobí nejen břehy rybníků, ale nadělá parádu i na zahradě

Mezi další vhodné jezírkové rostliny patří například kalatka dvojklasá, která se pyšní svou mrazuvzdorností. Její květenství nádherně voní. Nesmíme opomenout ani lakušník vodný, který po vyschnutí dokáže vegetovat na bahnitých substrátech.

Vodoklas vodní potřebuje k zakořenění bahno, vyrůstá do výšky až třiceti centimetrů. Výbornou květinovou vodní dekorací je i plavín štítnatý. Plavín je vzhledově podobný leknínu. Kořeny vyrůstající z bahna se silně větví a na hladině rostlina vytváří rozlehlé koberce.

Do zahradního jezírka se výborně hodí orientální lotos. Pěstovat ho dokáží zkušení zahrádkáři. Jak na to?

Okolo jezírka nasázejte kapradiny a půdokryvné trvalky

Kapradiny vysázejte do okolí jezírka

Krásně osázené jezírko nevzbudí pozornost, pokud nebude hezky upravené ani v okolí. Okolo jezírka je dobré nasázet kapradiny, půdokryvné trvalky a okrasné trávy. Prostor mezi rostlinami pokryjte černou fólií a střídavě vytvořte obrazce z mulčovací kůry a bílých obrázků.

Abyste se svým jezírkem mohli pokochat i v noci, pořiďte si k němu solární svítidla, která nasvítí jak hladinu, tak jeho okolí.